AVTALER & KONTRAKTER

Snappet Sun foran sjokket IBM

IBM ville kjøpe Sun for billig. Det straffet seg.

21. apr. 2009 - 08:37

I går ettermiddag ble det gjort kjent at Oracle kjøper Sun Microsystems for 9,50 dollar per aksje. Det utgjør omtrent 47 milliarder norske kroner og tilsvarte det budet IBM opprinnelig gav før de begynte å presse prisen. Det var trolig årsaken til at IBM mistet sin sjanse.

Nyheten slo ned som en bombe og det virket like overraskende på både Sun som IBM.

Kommunikasjonsdirektør Ingvild Grimstad i IBM var helt uvitende om oppkjøpet da digi gjorde henne kjent med nyheten ved 1530 tiden i går ettermiddag.

- Dette var overraskende og jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg må summe meg først. Det er åpenbart at de har holdt planene tett til brystet, sier hun til digi.no.

Heller ikke administrerende direktør Knut Alnæs i Sun visste hva han skulle si da digi kontaktet ham i går ettermiddag.

- Jeg kan ikke kommentere noe og jeg vet ingenting om hvordan dette vil berøre verken kunder eller ansatte, sier Knut Alnæs til digi.no.

Sun har 130 ansatte i Norge og 30.000 internasjonalt. Tidligere var Sun i Norge store mot olje og Forsvaret. Nå er det bank, finans og telekommunikasjon som er blant de største kundegruppene, forteller Alnæs.

Leser man internasjonale medier ser man at prisen rett før påske var en het debatt mellom Sun og IBM og som kan ha forrykket hele oppkjøpet.

7. april skrev digi om hvordan samtalene mellom Sun og IBM tok en dramatisk vending. Ifølge Wall Street Journal, New York Times og Associated Press skal Sun ha avvist et formelt tilbud fra IBM, med et noe lavere bud enn det som tidligere har vært nevnt. Budet som var kjent før helgen var på 9,50 dollar per aksje, tilsvarende rundt 7 milliarder dollar. Det ville vært IBMs største oppkjøp noen sinne. Budet som ble stående lørdag, skal ha vært på enten 9,10 dollar eller 9,40 dollar per aksje.

Sun skal ikke bare ha avvist budet, de skal også ha trukket seg fra en avtale om utelukkende å forhandle med IBM om et eventuelt oppkjøp.

IBM skal ha levert sitt svar: De trekker hele budet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.