Snart avtale om fremtidens mobilteknologi

Ting tyder nå på at Qualcomm og Ericsson langt på vei er enige om en lisens-avtale som gjør det mulig for Ericsson og andre selskap å benytte Qualcomms CDMA-teknologi til neste generasjons mobilstandard.

Ericsson og Qualcomm skal være nær en avtale ifølge japanske aviser. Qualcomm eier teknologien bak CDMA, som blant annet Ericsson vil benytte som en vesentlig del av neste generasjons mobiltelefoni, UMTS. Standarden for denne generasjonen skal vedtas av den internasjonale telekomunionen, ITU, senere i år, eller tidlig neste år.

Qualcomm har tidligere vist liten vilje til å la andre få tilgang til lisenser for å benytte seg av teknologien. I et brev til det europeiske standardiseringsinstituttet for telekom, ETSI, har selskapet gjort det klart at de selv foretrekker at cdma2000 blir valgt som basis for den nye mobilstandarden, og ikke kombinasjonen av TDMA/CDMA, som ETSI til slutt valgte med solid flertall på møtet i februar.

ETSIs endelige kompromissforslag fikk støtte fra Ericsson og Nokia foruten Siemens, Motorola og Alcatel. En tid så det ut som om disse og andre selskap ikke fikk benytte CDMA-teknologien, noe som kunne fått store konsekvenser for de nevnte selskapene, og i verste fall ha forsinket utviklingen av den neste mobilstandarden.

Til toppen