ROMFART

Snart er det duket for LTE-basert mobilnett på månen

– Dette blir en permanent infrastruktur.

Neste års månerakett bringer med seg en LTE-basert basestasjon.
Neste års månerakett bringer med seg en LTE-basert basestasjon. Bilde: PTScientists
25. mars 2017 - 06:00

Part Time Scientist (PTScientists) er en Berlin-basert internasjonal gruppe av forskere og vitenskapsfolk.

Målet er å bli det første private selskapet som lander på månen. Og samtidig etablere det første mobilnettet på et annet himmellegeme enn jorden.

Allerede til neste år er planen å utplassere to rovere nær Taurus-Littrow, det samme dalføret som markerte avslutningen på det historiske Apollo-programmet i desember 1972. Siden den gang har intet menneske vært på månen.

Første mobilnett på månen

PTScientist har utviklet en egen landingsmodul kalt Alina, som også skal fungere som den første mobilbasestasjonen på månen, skriver Wired.

Reisen dit skjer med en ubemannet Falcon 9-rakett fra Elon Musks romfartsselskap SpaceX. Etter planen skal raketten skytes opp fra Cape Canaveral i Florida, USA, sommeren 2018.

Hele prosjektet kom i stand i forbindelse med Googles konkurranse Lunar Xprize, der premien er 20 millioner dollar til første private selskapet som klarer å sende et romfartøy til månens overflate, kjøre 500 meter og sende høyoppløste bilder tilbake til jorda.

PTScientist rekker ikke dette innen fristen ved utgangen av 2017, men satser altså likevel på å sikre seg en plass i historiebøkene.

Les også: Denne roveren skal utforske månens overflate neste år

Alina tar med seg to små rovere. Måneturen er planlagt i forbindelse med Googles konkurranse Lunar Xprize. <i>Foto: PTScientists</i>
Alina tar med seg to små rovere. Måneturen er planlagt i forbindelse med Googles konkurranse Lunar Xprize. Foto: PTScientists

V2X

I samarbeid med tyske Vodafone skal landingsmodulen Alina bli utstyrt med 4G/LTE, både for å kunne kommunisere med de to små kjøretøyene, samt for å kunne formidle høyoppløste bilder og data tilbake til jorden. Dette blir de første bildene tatt fra månens overflate på over 45 år.

Det tas i bruk en radioteknologi kalt LTE-V2X (Vehicle-to-Anything), som også er laget for å la kjøretøyer kommunisere med hverandre. Det er en kommende standard innen det som gjerne blir kalt intelligente transportsystemer, ITS.

Mer om kommunikasjon i verdensrommet: Laser gjør susen

Permanent basestasjon

– LTE-noden på månen lar oss overføre data særlig effektivt over store avstander og med et lavt energiforbruk, sier PTScientists-direktør Robert Böhme i et intervju med Der Spiegel.

Böhme mener at basestasjonen vil kunne leve mye lenger enn roverne. Det kan bli en mer permanent infrastruktur, som potensielt kan benyttes av senere måneferder. 

– Dette blir en infrastruktur til bruk for alle fremtidige måneferder, og kanskje til og med et ledd i å muliggjøre den første månebasen, sier Vodafone i en kunngjøring.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Les også: Lite norsk IT-firma vant kontrakt med Den europeiske romfartsorganisasjonen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.