ANALYSER

Snart er det tre milliarder av oss

Den store veksten i antallet internettbrukere skjer i u-landene.

Skilt som leder potensielle kunder til en internettcafé i Jodhpur, Rajasthan, India.
Skilt som leder potensielle kunder til en internettcafé i Jodhpur, Rajasthan, India. Bilde: Jeremy Sutton-Hibbert/Alamy/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. mai 2014 - 11:11

FN-organet Den internasjonale telekommunikasjonsunion (ITU) kom denne uken med oppdaterte tall om global bruk av IKT. I rapporten fortelles det at ved utgangen av 2014 vil det være nesten tre milliarder internettbrukere globalt, omtrent 40 prosent av verdens befolkning. To tredeler av disse kommer fra utviklingsland. Selv om det også i i-landene blir stadig flere internettbrukere, viser tall fra 2009 til å dag at det er i u-landene at den store veksten skjer. I disse landene har antallet internettbrukere blitt doblet, fra 974 millioner i 2009 til 1,9 milliarder i 2014.

I i-landene har 78 prosent internettilgang i dag, mens andelen i u-landene er under halvparten så stor – 32 prosent. Men 90 prosent av alle som ikke har internettilgang, bor i u-land.

Det er liten tvil om at mobilt bredbånd bidrar sterkt til veksten i antallet internettbrukere. ITU mener at antallet abonnenter vil nå 2,3 milliarder i år. Det er ventet at 55 prosent av abonnentene holder til i utviklingsland ved utgangen av året. Svært mye av veksten skjer i Afrika, hvor andelen med tilgang til mobilt bredbånd har økt fra 2 til 20 prosent siden 2010.

– Bak disse tallene og statistikkene er ekte historier om mennesker. Historiene om mennesker hvis liv har blitt forbedret takket være IKT, sier Brahima Sanou, som er direktør for ITUs Telecommunication Development Bureau, i en pressemelding.

– Vårt oppdrag er å gjøre IKT tilgjengelig for vanlige mennesker, uansett hvor de bor, sier Sanuo.

Telefoni

Antallet abonnenter av fasttelefon har gått ned globalt siden 2009 med omtrent 100 millioner. I den samme perioden har antallet mobilabonnementer vokst fra drøyt fem milliarder til nærmere sju milliarder. Drøyt halvparten av abonnentene hører hjemme i Asia eller stillehavsregionen.

Les hele rapporten her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.