Snart får Chrome støtte for utvidelser

Men først kommer skal Googles nettleser kjøre JavaScript enda raskere.

Snart får Chrome støtte for utvidelser

Men først kommer skal Googles nettleser kjøre JavaScript enda raskere.

Google holder et usedvanlig høyt tempo i utviklingen av selskapet nettleser, Chrome. Det kommer stadig ut nye testversjoner som ofte inkluderer funksjonalitet som har vært savnet.

Blant funksjonaliteten som har blitt lovet, men som ennå ikke er på plass, er støtte for utvidelser, tilsvarende dem man finner til Firefox.

Nå kan det se ut til at støtte for utvidelser vil dukke opp denne våren. Utvikling av slike utvidelser er nemlig blant det utviklere kan lære under Google I/O-konferansen som arrangeres i San Francisco i slutten av mai.

Det går fram av agendaen til konferansen at utviklerne vil lære å utvikle utvidelser ved å bruke webteknologier de allerede kjenner. Under foredragene vil det bli lagt vekt på de grunnleggende delene av systemet for utvidelsene, inkludert distribusjon, pakking, installasjon og oppdateringer, i tillegg til ulike programmeringsgrensesnitt (API-er) som kan benyttes for å gi nettleseren ny funksjonalitet.

Før den tid ser det ut til at JavaScript-motoren V8, som utvikles ved Google i Danmark, vil kunne kjøre regulære uttrykk mye raskere.

Chrome-brukere som har valgt å få installert dev-channel-oppdateringene, har med den eksperimentelle versjonen 2.0.160.0 av Chrome, fått tilgang til Irregexp, en ny implementering av regulære uttrykk (regex) i V8.

I et blogginnlegg skrevet av utviklerne Erik Corry, Christian Plesner Hansen og Lasse Reichstein Holst Nielsen står det at V8-teamet i sitt arbeid for å forbedre JavaScript-ytelsen til nå ha unnlatt å gi regulære uttrykk noe særlig oppmerksomhet. I stedet ble implementeringen, som kalles JSCRE, basert på det mye brukte PCRE-bibliokteket (Perl Compatible Regular Expressions) til Philip Hazel ved University of Cambridge.

Dette ga god kompatilitet, men sto samtidig fram som langsommere enn resten av JavaScript-motoren.

En nøye beskrivelser av hva som har blitt gjort i Irregexp for at denne skal være raskere enn JSCRE, finnes i blogginnlegget. Men en sentral avgjørelse var det at man ser seg villige til å bruke ekstra tid på kompilering av et regulært uttrykk til systemspesifikk kode dersom det får det regulære uttrykket til å kjøre raskere.

    Les også:

Til toppen