BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snart får du bankboks i nettbanken

Norsk flash-hvelv skal sikre dine viktigste dokumenter.

Snart kan du gjøre innskudd i din digitale bankboks med mobiltelefonen, forteller Knut Nygård i SafeBox Systems.
Snart kan du gjøre innskudd i din digitale bankboks med mobiltelefonen, forteller Knut Nygård i SafeBox Systems.
11. sep. 2009 - 14:20

Dine viktigste digitale filer skal lagres like trygt som i banken. Det er forretningsideen til Mo i Rana-bedriften SafeBox Systems (SBS).

Gründerbedriften som i dag teller syv ansatte har jobbet i to år med å lage en såkalt digital bankboks. I motsetning til nettbaserte backup-løsninger flest, er ikke produktet myntet på volum, selv om løsningen strengt kan huse også bildesamlingen din.

Her skal du lagre kopi av verdipapirer, vitnemål, kontrakter og lignende.

- Vi sikrer viktige dokumenter mot brann og andre katastrofer. Konseptet skal være så brukervennlig og enkelt at folk begynner å bruke det, sier SBS-markedssjef Knut Nygård til digi.no.

Filer som skal sikres kan lastes opp direkte i den Flash 10-baserte løsningen. I tillegg er det mulig å legge inn innhold via mobiltelefon og e-post.

Lagringskapasiteten per bruker er én gigabyte, noe selskapet anslår rekker til rundt 100 dokumenter og 250 bilder i god kvalitet. Etter hvert som plassen fylles opp kan du kjøpe ytterligere kapasitet.

Innskudd med mobilen

Hver bankboks har sin egen unike e-postadresse. Kunden skal kunne ta bilder med mobiltelefonen, for eksempel av kvitteringer eller for å dokumentere verdigjenstander, og sende dem rett til bankboksen. Alt blir loggført i løsningen det sekundet det kommer inn.

I tillegg inneholder nettjenesten ferdige skjemamaler for samboerkontrakter, testamente, boligutleie og lignende slik at det skal være enkelt å komme i gang.

Selve løsningen og alt lagret innhold ligger på selskapets egne servere i Mo i Rana. Ifølge Nygård skal sikkerheten være like godt ivaretatt som for vanlige bank- og betalingstransaksjoner.

Kundens filer er ifølge SBS kryptert med krypteringsalgoritmen SHA-256. I tillegg skal infrastrukturen være spesielt sikret.

- Vi har to speilede datasentra, samt backup. Bygget vårt er nærmest en bunkers med hvelv også for fysisk lagring av dokumenter.

Den digitale bankboksen kan plasseres på innsiden av nettbanken, og SafeBox Systems er i disse dager i forhandlinger med femten ulike norske banker om å levere denne løsningen.

- Vi har mål om å rulle dette ut i løpet av høsten. De vi er i samtale med er ivrige på å komme i gang, sier Knut Nygård.

SBS vurderer også å tilby tjenesten direkte til sluttbruker, og da med en trefaktors innlogging med brukernavn, passord og engangs-SMS.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.