Snart får du Linux-regning fra SCO

SCO sender ut Linux-regninger allerede i september. Linus Torvalds mener de er helt på villspor.

SCO sender ut Linux-regninger allerede i september. Linus Torvalds mener de er helt på villspor.

Som ledd i sine bestrebelser på å tjene penger på sine Unix-rettigheter ved å anklage Linux-brukere for piratkopiering, varslet SCO Group i august at de vil ta seg betalt – 199 dollar per klient og fra 699 per server.

    Les også:

I går varslet selskapet at de første fakturaene vil sendes ut allerede i denne måneden. De første mottakerne vil være kommersielle foretak som har gjort et offentlig poeng av at de bruker Linux.

Analytikere i USA anbefaler at man venter til de pågående søksmål er avgjort før man betaler. SCO har saksøkt IBM, først for én milliard dollar, deretter for tre milliarder dollar, noe IBM har besvart med et usedvanlig krast motsøksmål.

I Europa havnet SCO i strid med messearrangøren LinuxTag, og fikk et rettslig pålegg om å fjerne "ikke dokumenterte påstander" fra sitt nettsted. Da LinuxTag oppdaget at SCO hadde beholdt en lenke til det omstridte brevet som påstår at Linux inneholder vernet kode fra Unix, gikk de til dommeren en gang til. Dommeren ila SCO en bot på 10.000 euro, noe SCO har anket.

Fra 22. august opplevde SCO nok et tjenestenektangrep mot selskapets nettsted. En av de førende skikkelsene i bevegelsen for åpen kildekode, Eric Steven Raymond, bekreftet at kilde var en av hans meningsfeller. Raymond tok skarp avstand av angrepet og rettet en offentlig appell for at det måtte stanses. Angrepet opphørte midlertidig mandag 25. august, men tok seg opp igjen og varte av og på helt til sist helg. Det skal være tekniske forhold som gjorde det umulig for opphavet å trekke tilbake angrepet.

Magasinet eWeek har fått nok et intervju med Linus Torvalds om SCOs påstander. Torvalds peker på at den koden som SCO offentliggjorde i forrige uke som eksempel på brudd på opphavsretten, er kode som ikke bare er 30 år gammel, men har vært offentlig dokumentert ved flere anledninger i en rekke publikasjoner. Dessuten er den også en del av BSD Unix. For ti år siden hevdet daværende rettighetshaver til Unix, AT&T, at BSD var en ulovlig kopi av Unix. Påstanden måtte trekkes tilbake etter en rettslig prosess. Torvalds legger til at akkurat denne koden ble fjernet fra den nyeste versjonen av Linux-kjernen, ikke fordi den brøt opphavsretten, men fordi den ikke var funksjonell lenger.

Til toppen