FORBRUKERTEKNOLOGI

Snart får mobilene én terabyte med lagringsplass – Samsung med ny brikke

Foto: Samsung
31. jan. 2019 - 09:52

I en pressemelding har Samsung nå avduket en ny lagringsenhet som i nær fremtid skal løfte mobiltelefonene til et nytt nivå når det gjelder lagringsplass.

Samsungs nyvinning skal være verdens første eUFS-brikke (embedded Universal Flash Storage) beregnet på mobiltelefoner som byr på en kapasitet på solide én terabyte. Brikken går inn i masseproduksjon i disse dager.

260 4K-videoer på 10 minutter 

Den nye brikken bygger på femte generasjon av Samsungs tredimensjonale V-NAND-teknologi. Den har samme areal som selskapets forrige 512 GB-brikke, 11,5 mm x 13 mm, men dobler altså kapasiteten.

Det gjør den ved å legge 16 lag med 512-bits minnebrikker oppå hverandre. 512 bits er det samme som 64 byte, som altså gir en kapasitet på 1024 gigabyte – én terabyte.

Som en illustrasjon vil denne kapasiteten ifølge Samsung gjøre det mulig å lagre rundt 260 10-minutters videoer på mobilen i 4K-oppløsning, et tall som selvsagt vil avhenge av en del øvrige faktorer.

God ytelse

Ytelsen til den nye brikken er også høyst brukbar. Den sekvensielle lesehastigheten ligger på 1000 MB/sekund, som er det dobbelte av hva mange vanlige, SATA-baserte SSD-er skilter med, og sekvensiell skrivehastighet er på 260 MB/sekund.

Når det gjelder den tilfeldige lese- og skrivehastigheten ligger denne på henholdsvis 58 000 og 50 000 IOPS (input/output operations per second).

Til sammenligning kunne 512 GB-versjonen av eUFS-brikken skilte med lese- og skrivehastigheter på 860 MB/sekund og 255 MB/sekund, og tilfeldige hastigheter på henholdsvis 42 000 og 40 000 IOPS.

Det store, brennende spørsmålet er når vi får se brikken i bruk i mobiler, men dette er ennå vanskelig å si. Samsung sier imidlertid at de skal trappe opp produksjonen av brikken i løpet av første halvdel av 2019 for å prøve å møte den sterke etterspørselen blant mobilprodusenter.

Les også: Dette skal være Samsung Galaxy S10 »

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.