Snart går firmaet til Svenn i gang med å bygge Norges største superdatamaskin

Svenn A. Hanssen (48) er daglig leder i Serit IT-partner Tromsø.
Svenn A. Hanssen (48) er daglig leder i Serit IT-partner Tromsø. (Bilde: Privat)

Svenn A. Hanssen er daglig leder i Serit i Tromsø. Der skal de snart i gang med å bygge Norges største tungregnemaskin for Uninett.

Når han ikke drifter tromsøavdelingen er han veldig fotballinteressert. Så interessert faktisk at han lagde den første webside om favorittlaget.

48-åringen sjekker e-posten sin alt for ofte, men lar seg allikevel ikke pushe av teknologijaget.

Hvor er du nå? 

Nylig hjemkommet fra en rundtur med bil fra sørlandet opp vestkysten der vi fikk med oss Springsteen-konsert og Europacupkamp i Trondheim før returen hjem til Tromsø.

Svenn A. Hanssen (48)

Daglig leder i Serit IT Partner Tromsø, og styremedlem i Serit AS

Utdannet sivilingeniør i informatikk fra Universitetet i Tromsø.

Liker fotball generelt og Manchester City spesielt.

Laget verdens første web-side om Manchester City på Internett i 1994.

Pentaxianer. Fotograferer noen ganger nordlys. El-bilist. Teknofil. Nysgjerrig på alt som er nytt.

Hva er planene for sommeren? 

Det meste av juli gikk med til norgesferie med familien. De siste årene har vi feriert mye sør i Europa så det var på tide å sjekke ut andre steder i Norge også. På programmet sto blant annet Kristiansand, Bergen, Luster, Geiranger, Atlanterhavsveien og Trondheim. Masse flott natur, godt vær og supre opplevelser.

Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?

Jeg hadde kun med meg iPhone. Men ungene hadde med iPad som var gode å ha om kveldene.

Hvilke apper klarer du deg ikke uten? 

De mest åpenbare er jo mail, web og diverse nyhetsapper. Men også musikkapper som PlayTube, og Shazam er ofte i bruk. Samt PS Express og Layout for bildebehandling. På flyet dukker ofte iGammon opp.

 Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til å begynne om igjen?

Jeg studerte informatikk da det fremdeles ble kalt for datafag og var ferdig utdannet i det øyeblikket webben ble lansert. Faglig sett har utviklingen innen IKT vært formidabel og det har vært en svært interessant reise som jeg ikke ville vært foruten. I fremtiden vil nok behovet for hybridkompetanse øke, altså personer som er sterke på teknologi i kombinasjon med et annet fag. Enten det dreier seg om miljø, naturvitenskap, kultur eller helse. Fortrinnet innenfor alle disse områdene vil i fremtiden ligge i hvor stor grad disse kan utnytte teknologi til å forsterke og videreutvikle seg.

Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?

Alt for ofte mener nok enkelte. Det vil si flere ganger om dagen. Men jeg bruker i minst mulig grad «push-teknologi» så jeg bestemmer selv når fokuset er på teknologien og ikke på omgivelsene.

Hva skal du lese i sommer?

I løpet av norgesturneen rakk jeg akkurat å bli ferdig med «Boeing versus Airbus». En klassiker av John Newhouse fra 2007 om hvordan ulike lederstiler og strategivalg påvirket flyindustrien og fremveksten av de to flygigantene. Det var spesielt morsomt å lese den i retrospektiv og se hvordan det som var viktig for 10 år siden fremdeles påvirker industrien den dag i dag. Sånn sett er det ganske ulikt IT-bransjen, der det som var viktig i fjor kan være totalt uvesentlig i dag.

Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?

Alle formater har sine fordeler. Jeg liker søkefunksjonen i de elektroniske variantene og muligheten til å slå opp og kryssjekke ting. Samtidig er fleksibiliteten til bøkene uovertruffen. Når jeg skal på tur vil jeg helst ha ei fysisk bok med i tillegg til de elektroniske.

Hva er et perfekt sommerminne for deg?

Et fint minne er å sitte med bena i kors under en parasoll på et varmt og stille sted mens ungene plasker i vannet og avslutte dagen på altanen i sommermørket med levende lys og meteorer som fyker over en lydløs nattehimmel.

Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?

IKT-bransjen vil gjennomgå store omveltninger i årene som kommer. IKT er nå allemannseie og det blir enda viktigere å unytte verdien som ligger i IKT som verktøy fremfor å se på IKT først og fremst som en utgift. Leverandører som kan utvikle kundene til å finne verdien som ligger i bedriftens egne data, fremskaffe gode beslutningsgrunnlag gjennom integrasjoner og sammenstilling av data, samt bidra til bedre samhandling og mer effektive kommunikasjonsløsninger, går en god fremtid i møte.

Hva synes du om innsatsen til politikerne våre når det gjelder IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?

Politikere er glade i å mene og snakke om IKT som en viktig ressurs og det som skal bidra til at Norge sikrer sin fremtid. «IKT er den nye oljen» er et populært mantra når prisen for oljefatene går nedover. Men så glemmer man alt når oljeprisen går opp igjen. Sånn sett blir det for mange spredte initiativer uten egentlig vilje til å satse helhetlig og langsiktig. Alle «vet» at vi trenger en utstrakt digitalisering og automatisering av hele den offentlige forvaltningen, men få har tenkt på hvordan vi skal forvalte informasjonen og utnytte den til å gjøre hverdagen enklere for oss som borgere.

Sånn ser hjemskjermen til Svenn A. Hanssen ut.
Sånn ser hjemskjermen til Svenn A. Hanssen ut. Foto: Pirvat

Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?

Dette er et ekstremt vanskelig spørsmål. Størst i forhold til hva? Markedsandel? Antall ansatte? Omsetning? Vekst? Google er jo medeier i «Pokemon Go» satsingen og kan kanskje gjør denne type teknologi til en kommersiell suksess. Kanskje med revitalisering av «Google Glass»? Pokemon Go har virkelig løftet segmentet «augmented reality» og «geolokasjon» til et nytt nivå over natten. Det er snakk om en teknologi som er disruptiv og redefinerer hvordan vi samhandler i fremtiden. Jeg så i dag en godt voksen mann svirre rundt etter veien med telefonen en halvmeter foran seg. Dette kan komme til å endre alt slik «sosiale medier» gjorde det for noen år siden.

Hva er dine beste råd for hvordan unngå at Norge ender opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere?

Norge er et lite land med et begrenset antall hoder. Vi må ut i verden og hente inspirasjon, lære av de beste, og bli gode til å realisere løsninger der vi har naturgitte fordeler til å bli best i verden. Så må vi tørre å tenke stort og invitere til samarbeid. Dersom vi skal få én enhjørning av 1000 satsinger må vi tørre å dele erfaringer og kunnskap. Vi må vokte oss for områder der andre har bedre forutsetninger, større ressurser eller politisk motivasjon for å bli best. Vi må ta nisjeområdene som resten av verden kommer til å slite med, og der vi kan ha et fortrinn.

Hva blir de viktigste eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?

Serit skal levere Norges største superdatamaskin gjennom tidene til Uninett i løpet av høsten, og for å si det slik så har vi jobbet en hel del med tilrettelegging og klargjøring selv nå i ferien. I tillegg blir det viktig å jobbe for å gjøre Serit kjent på landsbasis. Selv om Serit er Norges største IT-kjede er vi langt fra godt nok kjent som et fullverdig alternativ til de andre store.

Hva ønsker du å bli husket som?

Her får jeg sitere Ingebrigt Steen Jensen fra strategisamlingen i vår: «Her hviler Svenn – han gjorde Nord-Norge god med IT». Det hadde i grunnen ikke vært så verst å ha på støtta.

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)
Til toppen