Snart har «alle» mobiltelefon

Antallet abonnement vil overstige jordas befolkning.

Snart har «alle» mobiltelefon
I verden finnes det nå rundt 6,65 milliarder mobilabonnement. Snart overgår tallet antallet mennesker på kloden, men det er blant maskinene at veksten virkelig kommer. Bilde: Bloomberg/All Over Press

Milliarder av mennesker i verden mangler elektrisitet og rent vann, men nesten alle har snart mobiltelefon.

Markedsinstituttet Wireless Intelligence spår at antallet mobilabonnement alt neste år vil overstige jordas befolkning.

Ifølge instituttet fins det nå nærmere 6,65 milliarder mobilabonnement i verden, og dette er bare noen hundre millioner færre enn antallet mennesker.

Flest abonnement er det i Asia, som også er den mest folkerike verdensdelen. I Afrika fantes det i slutten av juni 688 millioner mobilabonnement, noe som tilsvarer 64 prosent av befolkningen.

Antallet abonnement i forhold til befolkningen er høyest i Europa, nærmere bestemt 135 prosent. I Asia er forholdet 83 prosent og i Nord-Amerika 106 prosent.

En stor del av mobilabonnementene er forhåndsbetalte. I takt med at smarttelefoner og bredbåndstjenestene blir vanligere, øker også antallet faste abonnementer.

Ved utgangen av juni var det 3,54 milliarder mobilabonnement i Asia. I Europa var det en drøy milliard abonnementer, mens det i Nord-Amerika var 373 millioner. (©NTB)

M2M

Selv om mengden abonnementer snart overgår jordas befolkning, betyr ikke det at alle har mobil. Den største driveren er innen såkalt maskin-til-maskin kommunikasjon (M2M), der stadig mer elektronisk utstyr kommuniserer med hverandre.

Dette er også årsaken til at det svenske teknologiselskapet Ericsson tidligere har spådd at antallet abonnementer på mobilt bredbånd vil bikke 50 milliarder innen 2020.

Forberedelsene til denne eksplosjonen i tilkoblet utstyr har for lengst tatt til, blant annet med innføring av særskilte tolvsifrede nummerserier som bare i Norge åpner for 10 milliarder ulike M2M-abonnement.

    Les også: