PERSONLIGTEKNOLOGI

Snart kan DAB-radio mottas overalt

Alt klart for storstilt utbygging.

Kulturminister Anniken Huitfeldt viser frem en DAB-radio på en pressekonferanse i fjor. Politikerne har bestemt at FM-nettet skal slukkes i 2017 - og nå starter utbyggingen av nettet for fullt.
Kulturminister Anniken Huitfeldt viser frem en DAB-radio på en pressekonferanse i fjor. Politikerne har bestemt at FM-nettet skal slukkes i 2017 - og nå starter utbyggingen av nettet for fullt. Bilde: Foto: Per Ervland

Bergen/Oslo (NTB) I løpet av neste år skal 90 prosent av landet ha DAB-dekning og ett år senere skal 99,5 prosent av befolkningen kunne ta inn digitale radiosendinger.

Dette betyr blant annet at DAB-dekningen på veiene blir langt bedre enn i dag, og folk over hele landet vil få tilgang til flere radiokanaler med bedre lyd.

Nylig ble det undertegnet en avtale mellom Digitalradio Norge og utbyggingsselskapet Norkring om utbygging av det nødvendige antallet sendere rundt om i landet.

Kan følge utbyggingen

– Arbeidet med videre utbygging er nå i full gang. Nylig fikk vi opp den første nye senderen, på Tryvann i Oslo, og nå går arbeidet fortløpende, forteller Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Han viser til at det er laget en plan for når dekningen opp til 90 prosent er fullført i de enkelte fylkene. På hjemmesiden til Digitalradio Norge kan en sette inn sitt postnummer for å få vite når digitaliseringen er fullført der en bor.

I dag har 80 prosent av befolkningen tilgang til digitalradio. Den kommende utbyggingen omfatter bare 10 prosent av befolkningen, men det er store områder som skal dekkes.

Kostbare prosenter

– Det kan høres lite ut at vi skal øke dekningen fra 80 til 90 prosent, men det er en enorm forskjell. Vi må fordoble antallet sendere for å øke dekningen, og vi når ut til nye områder. Det viktigste ved denne utbyggingen er at vi får bedre dekning langs veiene og sterkere signaler slik at vi får bedre dekning innendørs, spesielt i murhus, sier Torvmark.

Når utbyggingen er fullført ved utgangen av 2013, vil bilistene kunne ta imot mellom 15 og 20 kanaler nesten overalt hvor de kjører. I dagens FM-nett er kvaliteten på mottak av mange kanaler varierende og i store områder kan bare noen få kanaler mottas.

Bedre enn FM

– Når utbyggingen står ferdig, vil vi ha bedre dekning langs veien i Norge enn det vi har i FM-nettet i dag. Og den store forskjellen ligger i at du får samme kvalitet på alle kanalene som er i nettet, sier Torvmark.

Hvis ikke alle veier er dekket ved utgangen av neste år, vil dette skje i 2014. NRK skal bygge ut sitt digitalnett ytterligere, slik at 99,5 prosent av innbyggerne får dekning av NRKs kanaler.

Det er også håp om at radiodekningen i tunneler blir langt bedre i løpet av noen år. Vegvesenet har planer om å bygge ut bedre radiodekning i tunneler. Med DAB-dekning vil alle kanalene i nettet kunne mottas når en kjører i tunnel. I dag er det ofte bare P1 som kan høres i tunneler.

Kjøpe radio

Stortinget har vedtatt at FM-nettet skal slukkes i 2017. Forutsetningen er at dekningen er god over hele landet, og at halvparten av oss lytter på digitale sendinger innen 2015.

Det første kravet blir oppfylt med utbyggingen som nå er i gang mens det foreløpig har gått sakte med salget av DAB-radioer. Torvmark regner med at dette vil endre seg når dekningen blir bedre, og ikke minst at DAB-mottaket i bil blir langt bedrer.

– De som kjøper ny bil bør være oppmerksomme på at FM-nettet slukkes i løpet av noen år. Det kommer stadig flere nye biler som har DAB som standard eller der DAB kan fås som tillegg. For dem som har FM i bilen når tiden for slukking nærmer seg, er det gode muligheter for ettermontering av utstyr slik at de kan ta inn digitalradio. Det kommer stadig nye løsninger på dette området, sier Torvmark. (©NTB)

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.