Snart kan det være slutt på gratis innhold

Senere i uken åpner både Telenor og NetCom sine raske GPRS-mobilnett. Samtidig åpnes Internett-bransjens drøm: et system som klarer å kreve småsummer for å lese innhold.

På onsdag og tordag denne uken åpner henholdsvis Telia-eide NetCom og Telenor sine GPRS-tilbud. Med GPRS-mobiltelefon vil du dermed kunne ta imot innhold og data med en fart på trolig 40 Kb. Dagens GSM-telefoner klarer bare 9.6 Kb. GPRS-tilkoblingen er dessuten åpen så lenge telefonen er på. Åpningen av GPRS-systemene til uken er en milepæl fordi GPRS gir det første skikkelige systemet for betaling av små informasjonsmengder. Med GPRS får alle aktørene som i dag deler ut innhold gratis på Internett endelig en mulighet til å ta seg betalt.


- Med dagens WAP-telefoner finnes det ikke noe system for at innholdsleverandørene kan ta seg betalt slik vi kan gjøre med tekstmeldinger. Men GPRS åpner for betaling av innhold. Vi har allerede installert et nytt billingsystem som måler overføring av antall bits, forteller Astrid Kårstad, UMTS-prosjektleder hos NetCom til digitoday.no.

Også Telenor Mobil er klart med et betalingssystem.
- Vi vil kunne la innholdsleverandører ta seg betalt pr. kilobit eller en informasjonmengde, for eksempel avisartikkel, forteller informasjonssjef Jo Heldaas i Telenor Mobil til digitoday.no.

GPRS blir dermed det første enkle systemet for å kreve betaling for å lese for eksempel en nyhetsartikkel, spille et spill eller få slå opp aksjekursinformasjon. Skal man spå litt fremover, drømmer nok store deler av Internett-bransjen å flytte over på GPRS og etterkommeren UMTS.

For de aller fleste Internett-tjenester klarer ikke å tjene penger nok på annonser og går med store underskudd. Dette skyldes at Internett startet som en gratis-kanal og bare noen helt få tjenester har klart å skaffe seg betalende abonnenter.

Det finnes foreløpig ikke noe utbredt system som for eksempel VG kan bruke til å kreve betaling av sine nettlesere. Men mange har spådd at teleselskapene har regningssystemer som kan måle og behandle småsummer.

- Vi vil kunne håndtere priser helt ned til 10 øre for adgang til en avisartikkel, forteller Kårstad til digitoday.no. Men det blir en stor utfordring for innholdsleverandørene å tilpasse sine sider og venne sine kunder til at de må betale, tror Kårstad.

Men GPRS blir trolig forholdsvis dyrt viser tall fra Danmark, der både Sonofon og Tele Danmark åpnet GPRS-nett denne uken. De to selskapene tar 25 kroner pr. overførte megabyte, for eksempel hvis du mottar epost eller laster ned en presentasjon. I tillegg kommer eventuelt betaling til innholdsleverandører.

Det er lite som tilsier at de norske teleselskapene skulle lansere tilbud med noen særlig lavere pris enn dette.

Foreløpig er det bare Motorola som tilbyr GPRS-telefoner - Ericsson og Nokia har enda ikke fått sine varslede modeller i salg.

Til toppen