OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Snart kan du kjøre Linux på Samsung Galaxy S8

Ny video fra Samsung viser hvordan «Linux on Galaxy» ser ut i bruk.

På Samsung Galaxy 8 skal du snart kunne kjøre et Linux OS-miljø som en applikasjon.
På Samsung Galaxy 8 skal du snart kunne kjøre et Linux OS-miljø som en applikasjon. Skjermdump av pressevideo fra Samsung.
Andrea BruerAndrea BruerJournalist
14. nov. 2017 - 05:00

Du har kanskje allerede hørt om Samsung DeX – kort fortalt en dockingstasjon som gjør det mulig å koble til en monitor og bruke Samsung Galaxy S8-mobiltelefonen som den datamaskinen den jo unektelig kan sies å være.

DeX ble sluppet tidligere i år, og er kompatibel med Samsung Note8, Galaxy S8 and S8+.

Samsung har siden oktober i år hintet til at man skal kunne kjøre Linux på Samsung-telefoner – enten rett i hånda eller koblet til en monitor via DeX.

Linux som app på mobilen

Samsung skriver i en pressemelding fra oktober at man kan kjøre flere operativsystemer side om side fordi Linux installeres som en applikasjon på mobiltelefonen.

Samsungs tenkte målgruppe skriver de at er utviklere som vil kunne kode på farten, og koble seg på en større skjerm når de trenger det.

– Når enn man trenger å bruke en funksjon som ikke er tilgjengelig i smarttelefon-operativsystemet, kan brukerne enkelt og greit bytte til appen og kjøre programmet de trenger i et Linux OS-miljø, skriver Samsung i pressemeldingen.

Nylig slapp Samsung en video der de viser at de gjør alvor av planene om Linux på Galaxy. Vi får se en Samsung Galaxy S8 som kjører en tilsynelatende fullblodig distro av Linux – i videoens tilfelle Ubuntu 16.04 LTS – docket i DeX:

(Artikkelen fortsetter etter videoen.)

Vel å merke er det en ARM-versjon av operativsystemet, ettersom x86-64-bit-prosessorer (ennå) ikke er tilpasse til å kunne kjøre på mobiltelefoner.

Kan utvikle Android-apper på en Android-telefon

Med Linux på Samsung Galaxy kan du ifølge Samsungs video blant annet lage C/C++-prosjekter fra eksisterende kildekode-trær, og bruke klassiske integrerte utviklingsmiljøer (IDE) or å utvikle native ARM-apper. I videoen ser vi en person bruke IDE-en Eclipse.

Med andre ord vil du med Samsung DeX kunne utvikle Android-apper – på en Android-telefon.

Samsung har ikke sluppet så veldig mye mer informasjon om «Linux on Galaxy» ennå – eller når lanseringsdatoen blir.

Samsung tilbyr publikum å registrere seg for å få nyheter om Linux on Galaxy så snart de har mer å avsløre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.