Snart kan du ringe med «surfebrettet»

Intels neste mobile Internett-enheter får 3G-støtte og bedre batteritid.

Snart kan du ringe med «surfebrettet»

Intels neste mobile Internett-enheter får 3G-støtte og bedre batteritid.

Intel satser videre på de små, nettbaserte surfeenhetene som selskapet kaller MIDs (Mobile Internet Devices). Intel tilbyr ikke slike enheter direkte, men lager mange av brikkene som benyttes innen i MID-ene.

Under Intel Developer Forum i Taiwan i dag, demonstrerte Anand Chandrasekher, sjef for Intels Ultra Mobility Group, for første gang plattformen som foreløpig kalles «Moorestown».

Dette er et brikkesett som består av en systembrikke som kalles «Lincroft» og et I/O-nav som kalles «Langwell».

Lincroft er laget med 45 nanometers prosessteknologi og består av en prosessor, en grafikkprosessor, en minnekontroller og en enhet for koding og dekoding av video. Alt integrert i én eneste brikke. Langwell tilbyr blant annet et utvalg I/O-porter for tilkobling til trådløse kommunikasjonsteknologier, lagring og display-komponenter.

Blant de trådløse teknologiene Moorestown skal støtte, er 3G, Wimax, GPS, Bluetooth og mobil TV. Som «ekstrautstyr» skal Intel i samarbeid med Ericsson tilby moduler med støtte for HSPA-teknologiene (High Speed Packet Access), også kjent som Turbo-3G.

Ifølge Chandrasekher er Intel i rute med å redusere effektbruken til Moorestown. Sammenlignet med effektbehovet til den første generasjonen Intel Atom-baserte i hviletilstand, skal Moorestowns effektbehov være på under 10 prosent. Dette kan bety betydelig forlenget standbytid. Intel med Moorestown gjør det mulig å bruke MID-ene som mobiltelefon, er ikke dette uvesentlig. De kommende MID-ene vil bli kalt «Communication MIDs».

Moorestown ventes å bli tilgjengelig i 2009 eller 2010.

Prototyp av Intels Communication MID. Foto: Hugger Industries.
Prototyp av Intels Communication MID. Foto: Hugger Industries.

Under presentasjonen i dag ved Intel Developer Forum i Taiwan fortalte Intel-ansatte at vPro-teknologien i løpet av 2009 vil komme nye i utgaver for stasjonære og bærbare PC-er. Disse utgavene kalles foreløpig «Piketown» og «Calpella» og skal være beregnet for systemer med prosessor basert på mikroarkitekturen «Nehalem».

Det første Nehalem-baserte produktet Intel skal lansere, er Core i7-prosessoren for kraftige PC-er. Dette skal skje i november. I tillegg skal selskapet snart lansere «Nehalem-EP»-baserte serverprosessorer. EP står for «efficient performance».

I andre halvdel av 2009 skal Intel starte produksjonen av serverprosessorer basert på varianten «Nehalem-EX», hvor EX står for «Expandable». Samtidig skal selskapet lansere flere Nehalem-baserte PC-prossessorer. Disse er foreløpig kjent under kodenavnene «Havendale», «Lynnfield», «Auburndale» og «Clarksfield».

    Les også:

Til toppen