BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snart kan du se i mørket med mobilen

Forskere har utviklet en oppsiktsvekkende sensor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. mai 2010 - 15:10

Avanserte mobiltelefoner får stadig mer funksjonalitet og dermed flere bruksområder. Nå kan det se ut til at framtidige mobiltelefoner kan utstyres med noe helt nytt, nemlig evnen til å se tydelig i mørket. Det mener i alle en gruppe forskere ved University of Florida, som har utviklet en liten enhet som baseres på en tilsvarende OLED-teknologi (Organic Light-Emitting Diode) som den man finner i skjerm til mange mobiltelefoner.

I motsetning til dagens relativt store og tunge nattbriller, er den nye sensoren på størrelse med et kronestykke. Den skal potensielt kunne brukes sammen med mobilens kamera og skjerm. Men forskerne ser også for seg at teknologien på sikt vil kunne brukes i alt fra briller til bilruter.

- Dette er virkelig en billig enhet. Det å bygge den inn i en mobiltelefoner er trolig uproblematisk, sier Franky So, en professor i materialvitenskap og -teknikk ved University of Florida. Han har ledet arbeidet med å forfatte en artikkel om den nye enheten i journalen Advanced Materials.

Standard nattbriller bruker en fotokatode til å konvertere infrarøde lysfotoner om til elektroner. Elektronene blir akselerert ved hjelp av høy spenning og ledes mot en fosforerende skjerm, noe som typisk skaper grønne bilder av objekter som i mørket ikke synlige for menneskeøyet. Fordi det kreves spenninger på flere tusen volt og et vakuumrør laget av tykt glass, er slike nattbriller vanligvis ganske klumpete.

I den nye løsningen erstattes vakuumrøret med flere lag med organiske halvlederbaserte tynnfilmmaterialer er tynnere enn 1/2000 millimeter. Strukturen består av en fotodetektor som er seriekoblet med en LED. Når den er i bruk, konverteres infrarøde lysfotoner om til elektroner i fotodetektoren, og disse lysgenererte elektronene injiseres så inn i LED-en, som da genererer synlig lys. Effektbehovet til den nye teknologien skal være omtrent 2,5 prosent behovet til dagens nattbriller.

Også relativt ordinære briller skal kunne utstyres med NIRvision-teknologien. <i>Bilde: NIRvision</i>
Også relativt ordinære briller skal kunne utstyres med NIRvision-teknologien. Bilde: NIRvision

I dag benytter enheten glass, men trolig vil dette kunne erstattes av plast, noe som vil gjøre den betydelig lettere - noen titalls gram ved bruk i mobiltelefoner. Den skal være billig å produsere fordi fabrikkene kan bruke samme type utstyr som brukes til lage skjermer til pc-er og tv-er.

I tillegg til å gi forbedret syn i mørket, kan forskernes teknologi trolig brukes på en rekke andre områder. For eksempel vil en mobiltelefon også kunne brukes til måle varme, for eksempel for å kunne se om en pasient har feber. Integrert i frontruten på en bil vil registrering av varmestråling gjøre det enklere å se fotgjengere i et fotgjengerfelt. Energieffektivisering av hjemmet kan forenkles ved at enklere kan se hvor varmen går ut av huset.

I tillegg har teknologien selvfølgelig militære bruksområder. Det er derfor ikke tilfeldig at forskningen delvis er finansiert av Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Den andre finansielle bidragsyteren er Nanoholdings, som nylig har opprettet selskapet NirVision for å videreutvikle og kommersialisere teknologien. Det er ventet at teknologien blir klar for felttesting innen 2012.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra