Snart kan hvem som helst tilby sin egen «Azure-nettsky»

Microsoft åpner for testing av Azure Stack på kundenes egne servere.

Snart kan hvem som helst tilby sin egen «Azure-nettsky»
Microsoft skal gjøre det mulig å tilby det meste av Azure-plattformen også i lokale serverrom eller datasentere. Bilde: Microsoft og digi.no

Microsoft kunngjorde i går at selskapet denne uken kommer med den første offentlige testutgaven av selskapet Azure Stack, en programvareplattform som i stor grad skal tilby de samme tjenestene og grensesnittene som selskapets Azure-tjeneste, men ment for å kjøres på kundenes egne servere.

Hybrid

Hovedhensikten med det kommende produktet er å kunne tilby kundene en hybrid nettskyløsning hvor kundene kan være sikre på at applikasjoner kan kjøre både på i lokale serverrom og i Azure-tjenesten uten å måtte skrives om. Dette gjøres ved blant annet ved å tilby identiske programmeringsgrensesnitt i både Azure og Azure Stack.

Denne enhetlige tilnærmingen gjelder også administrasjon og automatisering. Administratorene skal kunne bruke de samme verktøyene, uavhengig om systemene kjøres i et lokalt datasenter eller i den offentlige skyen til Microsoft.

Selskapet hevder at det er det eneste som er i stand til å tilby en enhetlig nettsky som også spenner over hybride miljøer.

– [...] vi vet at mange bedrifter fortsatt er utfordringer knyttet til det å flytte fullstendig over i den offentlige nettsky. Dette inkluder suverenitet over data eller regulatoriske vurderinger. Dette setter dem i en komplisert situasjon, med én fot i den offentlige foten og én fot «on-premises». For å håndtere denne kompleksiteten, mener Microsoft at bedrifter må tilnærme seg nettskyen som en modell, ikke som et sted, skriver Microsofts Mike Neil i gårsdagens kunngjøring.

Konkurranse

Men Azure Stack vil etter alt å dømme ikke bare gjøre det mulig å etablere en hybrid nettsky hvor Microsofts Azure-tjeneste er den offentlige delen. Det vil også gjøre det mulig for andre å tilby en offentlig nettskytjeneste som i stor grad er identisk med Microsofts egen Azure.

– Mange «managed service»-leverandører ønsker å være i stand til å bli konkurrenter til Azure og tilby tilsvarende tjenester, sier Neil til VentureBeat.

– Vi anser dem som en eneste stor familie, legger han til.

Den første offentlige testversjonen av Azure Stack, som skal gjøres tilgjengelig på fredag, skal være temmelig begrenset. Ifølge TechCrunch vil den for eksempel bare støtte én enkelt server. Men Microsoft lover at det vil komme en hel serie med slike Technical Previews hvor det vil bli lagt til blant annet flere tjenester og innhold.

Det er ventet at en ferdig versjon av Azure Stack vil bli tilgjengelig omkring fjerde kvartal i år.