BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snart kan SIM-kortene bli unødvendige

Ny teknologi kommer først til kroppnære enheter.

Fysiske SIM-kort vil nok eksistere lenge ennå, men mange kommende mobilenheter vil kunne greie seg uten.
Fysiske SIM-kort vil nok eksistere lenge ennå, men mange kommende mobilenheter vil kunne greie seg uten. Bilde: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. feb. 2016 - 10:59

Samsung kunngjorde i går at selskapets nye Samsung Gear S2 classic 3G er den første enhetene som er utstyrt med et integrert SIM-kort, eSIM, som er kompatibel med GSMAs nye Remote SIM Provisioning-spesifikasjon (RSP), som også ble utgitt i går.

Mye mindre

Det er flere hensikter med eSIM. Det ene er at teknologien er betydelig mindre plasskrevende enn fysiske SIM-kort og derfor egner seg godt til svært små enheter, inkludert smartklokker og fitnessarmbånd.

En annen hensikt er at enhetene skal kunne knyttes til et abonnement uten at brukeren må skifte SIM-kort. Abonnementet kan fjernaktiveres av mobiloperatøren. Trolig vil dette gjøre det raskere og lettere å bytte operatør.

Ikke mobiler

Samsung Gear S2 Classic
En egen 3G-versjon av smartklokken Samsung Gear S2 Classic skal være den første enheten på markedet som har støtte for den nye eSIM-spesifikasjonen til GSMA. Bilde: Samsung
Den utgaven av RSP som er tilgjengelig nå, støtter kroppsnære enheter og nettbrett, men ikke mobiltelefoner. Mobiler og flere andre typer enheter vil derimot støttes av en ny og mer omfattende spesifikasjon som skal utgis i juni i år. Den skal også gjøre det mulig å ha flere mobilabonnementer på samme enhet.

Ifølge GSMA er ikke hensikten med RSP å erstatte alle SIM-kortene som er i bruk, men blant annet gjøre det enklere for brukere å knytte flere enheter til det samme abonnementet, samt å gjøre det enklere å tilby nye, små og lette enheter som kan kobles direkte til mobilnettet.

Interoperabilitet

– Dette er den eneste globale spesifikasjonen som er interoperabel, som støttes av mobilindustrien og som lar forbrukere med et mobilabonnement fjern-tilkoble sin enhet til et mobilnettverk, sier Alex Sinclair, teknologidirektør i GSMA, i en pressemelding.

Den nye spesifikasjonen støttes av en lang rekke av verdens mobiloperatører, inkludert Telenor og TeliaSonera.

GSMA oppgir at RSP også støttes av mobilleverandører som Apple, Huawei, LG, Microsoft, Sony og Samsung.

Tidligere har Apple utgitt iPad-modeller hvor selskapet har brukt en egenutviklet løsning for programmerbare, men fysiske, SIM-kort. Men ifølge GSMAs pressemelding skal Apple nå ha valgt å støtte den nye bransjestandarden i stedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.