WebRTC-støtte

Snart kan WebRTC brukes i alle moderne nettlesere

Nå skal også Safari få støtte for webbasert sanntidskommunikasjon.

Videosamtaler i nettleseren, med WebRTC og uten bruk av plugins, har fungert ganske lenge i flere nettlesere. Men det avhenger av at begge har støtte for en felles videokodek.
Videosamtaler i nettleseren, med WebRTC og uten bruk av plugins, har fungert ganske lenge i flere nettlesere. Men det avhenger av at begge har støtte for en felles videokodek. (Bilde: Google og Mozilla)

Nå skal også Safari få støtte for webbasert sanntidskommunikasjon.

Mens alle de andre nettleserleverandørene etter tur har gitt sin støtte til WebRTC, en åpen, kommende standard for sanntidskommunikasjon på weben, har det til nå vært temmelig uklart om Apple har villet støtte teknologien eller ikke i selskapets Safari-nettleser.

Men nå har flere nyhetstjenester, blant annet The Register, oppdaget at det Apple-drevne WebKit-prosjekt opplyser at støtte for WebRTC nå er under utvikling.

Noen tidsplan for dette er dog ikke oppgitt, men i det siste har Apple kommet med nye funksjonalitet i Safari med omtrent seks måneders mellomrom, sist i Safari 9.1 som ble utgitt i mars.

Bred støtte

WebRTC ble opprinnelig utviklet av Google og utgitt som et åpen kildekodeprosjekt i 2011. Det hele handler om å kunne gjennom slikt som videosamtaler, telekonferanser og annen kommunikasjon som foregår i sanntid, direkte i nettleseren, uten å være avhengig av plugins.

Delvis støtte for teknologien kom i Chrome, Opera 12 og Firefox i 2012. Microsoft var også interessert, men mente at WebRTC var utilstrekkelig alene. Selskapet har derfor fremmet teknologien ORTC (Object Real-Time Communication), som er kompatibel med WebRTC, men som er en utvidelse av denne.

Internet Explorer har ingen støtte for RTC-teknologier, men det har Edge, slik den nå kan brukes som klient for tjenester som norske Appear.in, i alle fall i 1-til-1-kommunikasjon med Edge-klient også på den andre enden. For løsningen avhenger av at alle klientene som deltar, kan bruke den samme videokodeken.

Kodeker

Microsoft omtaler dette i et nytt blogginnlegg, hvor selskapet beskriver dets RTC-planer for Edge.

Enighet om videokodekene var lenge det som hindre WebRTC å komme videre, men i 2014 falt valget på H.264 og VP8. Men så langt det langt fra alle nettlesere som støtter begge i forbindelse med WebRTC. Firefox ser ut til å være et unntak, foreløpig.

Microsoft jobber nå aktivt med å utvide dagens Skype-baserte H.264/SVC-løsning i Edge med støtte for H.264/AVC, som er det de andre nettleserne vil støtte.

Men selskapet vurderer også støtte for VP8. Det som tydeligvis holder dem noe igjen, er at maskinvarestøtten for VP8 ikke er like bred som for H.264. Dette har primært betydning på mobile enheter.

Hvilke kodeker Apple kommer til å støtte, er ukjent. Men selskapet har aldri uttrykt noen begeistring for VP8.

Til toppen