UTVIKLING

Snart kan websider registrere at du blir sint

Negative følelser påvirker musbruken.

U mad bro? En førsteamanuensis ved Brigham Young University har fått patent på en teknologi som gjør at blant annet nettsteder kan sanse en pc-brukers negative følelser ved å registrere hvordan musen brukes.
U mad bro? En førsteamanuensis ved Brigham Young University har fått patent på en teknologi som gjør at blant annet nettsteder kan sanse en pc-brukers negative følelser ved å registrere hvordan musen brukes. Bilde: Jaren Wilkey/BYU
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. des. 2015 - 08:16

Ansiktsuttrykk og måten man snakker på forteller avslører ofte hva en person føler, men den dimensjonen forsvinner vanligvis dersom man bare kommuniserer via tastatur og mus.

Men nå viser det seg at dette ikke helt stemmer. Måten vi bruker datamusen på, kan fortelle en hel del om følelsene våre, og det kan trolig utnyttes av blant annet webapplikasjoner.

Presisjon og hastighet

Jeffrey Jenkins, en førsteamanuensis og spesialist på informasjonssystemer ved Brigham Young University i Provo, Utah, har undersøkt i hvilken grad ulike negative følelser, som sinne, frustrasjon, forvirring og sørgmodighet påvirker måte vi bruker musen på. For slike følelser fører ofte til at bevegelsene blir mindre nøyaktige og at hastigheten som muspekeren flyttes med til vanlig, endres.

Ved hjelp av det som omtales som framskritt innen moderne teknologi, kan Jenkins samle og prosessere nok datapunkter fra musbevegelsene til å måle avvikene og indikere brukerens emosjonelle tilstand.

– Ved å bruke denne teknologien, vil ikke websider være dumme lenger. I stedet for bare å presentere informasjon, kan de sanse deg. De kan forstå ikke bare det du oppgir, men også det du føler, sier Jenkins i en pressemelding.

For eksempel vil ikke musbevegelsene lenger følge en rett linje eller en myk kurve når brukerne er oppskaket eller forvirret. I stedet blir bevegelsene mer ujevne og plutselige, samtidig som at musen beveges langsommere.

Ifølge Jenkins er det nok mange som finner den sistnevnte observasjonen litt overraskende. De fleste tror at de begynner å bevege musen raskere når de er frustrerte, men det er det motsatte som er tilfellet, ifølge Jenkins.

Brukeroptimalisering

Teknologiene som Jenkins har utviklet kan nok utnyttes på mange måter. Selv mener han det viktigste bruksområdet vil være knyttet til forbedring av nettsteder, ved at utviklerne av for eksempel en nettbutikk kan registrere brukernes følelser når de går gjennom de ulike trinnene i bestillingsprosessen.

– Tradisjonelt har det vært veldig vanskelig å peke ut når en bruker blir frustrert, noe som fører til at de ikke kommer tilbake til nettstedet, sier Jenkins.

– Ved å være i stand til å merke en negativ, emosjonell respons, kan vi justere nettstedopplevelsen for å eliminere stress eller å tilby hjelp.

En artikkel om forskningen skal publiseres i neste utgave av journalen MIS Quarterley. Teknologien som har blitt utviklet har blitt patentert og skal kommersialiseres av et nytt selskap.

Ifølge Jenkins kan det samme konseptet også brukes i forbindelse med mobile enheter, hvor fingerbevegelser på skjermen erstatter musbevegelsene. Men Jenkins har så vidt begynt å studere på dette området.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.