FORBRUKERTEKNOLOGI

Snart klar med film-kvalitet på TV

Japanske NRK nærmer seg neste generasjons TV-teknikk som gir film-kvalitet.

29. mai 2007 - 08:57

Her i Europa har TV-selskapene så vidt begynt å sende programmer i HD-TV-kvalitet, men Japan startet tidlig og HD-TVer dette er for lengst vanlig i Japan.

Det er derfor ingeniører på NHK, det japanske svaret på NRK, som har startet arbeidet med neste generasjons TV. Før helgen viste NHK frem teknikken.

Standarden er foreløpig døpt "Super Hi-Vision (SHV)" og teknikken er ikke en justering av dagens HD-TV, men et stort hopp. Neste generasjons TV, foreslår NHK, vil få en oppløsning på hele 4320 linjer og 7680 punkter. Dette er mer enn fire ganger bedre enn HD-TV-standarden. Det vil si at et SHV-bilde tilsvarer 16 HD-TV-bilder, skriver Wall Street Journal.

Og SHV er ikke en science-fiction-teknikk, den skal lanseres om ikke så lenge. NHK viste frem teknikken for et år siden og nå har de laget det første kameraet som klarer å filme i den nødvendige oppløsningen. For å vise frem teknikken, filmer NHK en vanlig avis på tre meters avstand og viser at vanlig tekst kan leses på en SVH-skjerm.

Det er datamengdene som vil skape de store utfordringen. Et ukomprimmert SHV-signal gir en datastrøm på 24 gigabit per sekund.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.