BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snart klart for AMDs 12-kjerner

Slik vil selskapet doble antallet kjerner uten at strømforbruket økes.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. aug. 2009 - 15:45

AMD sikter mot å lansere Opteron 6000-serien, også kalt «Magny-Cours» i løpet av første kvartal av 2010. Dette er prosessorer beregnet for kraftige servere og arbeidsstasjoner og skal leveres med opptil tolv kjerner.

AMD kommer til å jukse litt for å få dette til, faktisk på nesten samme måte som da Intel lanserte de første firekjernede Xeon-prosessorene. Magny-Cours-prosessorene vil består at to silisiumbrikker lager med 45 nanometers prosessteknologi, som er pakket sammen og forbundet ved hjelp av blant annet HyperTransport-forbindelser.

Hver av brikkene vil ifølge PC Magazine ha seks kjerner, fire HyperTransport-porter og to minnekanaler. Dette fortalte AMDs Pat Conway under Hot Chips-konferansen i går.

Hele pakken vil ha tolv kjerner, 12 megabytes med L3 cacheminne, fire HyperTransport-porter ut av pakken og en firekanalers 1333 MHz DDR3 minnekontroller.

Interessant er det at AMDs viktigste mål for prosessoren er at den skal ikke skal trekke mer strøm enn dagens sekskjernede Istanbul-utgave av Opteron - det vil si 75 watt.

Ifølge The Register vil AMD oppnå dette med å klokke kjernene langsommere, i benytte lavere driftsspenning samt å forbedre effektstyringen.

Magny-Cours vil bestå av to slike Istanbul-brikker som er koblet og pakket sammen.
Magny-Cours vil bestå av to slike Istanbul-brikker som er koblet og pakket sammen.

Til EE Times forteller Convey at skrittet over til tolv kjerner har tvunget AMD til endre teknikken det bruker for å håndtere cacheminnet. I stedet for å kringkaste cachekoherenssjekker på tvers av alle kjernene, bruker Magny-Cours en andel av L3-cacheminnet til å holde styr på alle de mellomlagrede dataene.

Teknikken skal brukes i alle framtidige AMD-prosessorer og aktiveres ved hjelp av en BIOS-innstilling, skal kunne redusere minnelatensen i servere fra 120 til 50 nanosekunder.

- Det har en liten, negativ effekt på L3 treffraten å gå fra 6 til 5 megabytes cache, men det man på systemnivå tjener på redusert minnelatens og økt båndbredde utgjør en klar nettogevinst, sier Convay.

Magny-Cours er forøvrig oppkalt etter en formel 1-bane i Frankrike.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.