Snart klart for mobil Wimax

Det er snart klar for mobil Wimax - nå testes konkurrerende utstyr mot hverandre.

Snart klart for mobil Wimax

Det er snart klar for mobil Wimax - nå testes konkurrerende utstyr mot hverandre.

I forrige uke organiserte WiMax Forum en samling for konkurrerende leverandører av utstyr beregnet på Mobile WiMax, den som skal gi PC-er, avanserte mobiltelefoner og andre typer klienter anledning til å fange opp og sende Wimax-signaler direkte.

Blant de 33 deltakerne på «Wimax Forum Mobile Plugfest» var de største aktørene, som Alcatel-Lucent, Fujitsu, Intel, Motorola, NEC, Nortel, Samsung og Sanyo. En synlig fraværende var Nokia som har lovet en Wimax-mobil i løpet av 2008.

Mobile Wimax er offisielt kjent som 802.16e-2005. Det er valgt som 4G-teknologi av Spring, som vil teste ut løsninger i Chicago og i USAs hovedstad Washington DC seinere i år. Intel har varslet at de vil gjøre Mobile Wimax til en del av neste generasjon Centrino («Montevina») for bærbare PC-er en gang i løpet av første halvdel 2008.

Båndbredden til Mobile Wimax er opptil 15 Mb/s, mot opptil 40 Mb/s for fast installert Wimax som tenkes brukt som erstatning for DSL-teknologier i områder der det ikke er hensiktsmessig å bruke kabler for å føre bredbånd fram til husveggen.

Ifølge Spring forventes brukerne i 4G-nett basert på Mobile Wimax hastigheter mellom 2 Mb/s og 4 Mb/s.

Ifølge en pressemelding fra arrangøren, var det spesielt viktig å få testet samspill innen nye former for intelligent antenneteknologi, blant annet MIMO og «beamforming», som lover større båndbredde, bedre dekning og større kapasitet. Et annet viktig moment var å sjekke hva som skjer når en klient beveger seg og må bytte basestasjon.

    Les også:

Til toppen