BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snart kommer Android til flyene

Lover et paradigmeskifte innen flyunderholdning.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. sep. 2010 - 13:03

Linux-baserte underholdningssystemer for fly er ikke noe nytt, men nå ser det ut til at flere aktører mener at den Linux-baserte Android-plattformen vil gi ytterligere fordeler.

I forbindelse med APEX-konferansen i Long Beach, California tidligere denne måneden, fortalte både Thales og Panasonic Avionics om kommende, Android-baserte underholdningssystemer for fly.

Bloggen Runway Girl på nettstedet Flightglobal.com har intervjuet begge de to leverandørene og lagt ut opptak av dette på YouTube. Videoene kan sees nedenfor.

Den Android-baserte TouchPMU-enheten fra Thales. <i>Bilde: Thales</i>
Den Android-baserte TouchPMU-enheten fra Thales. Bilde: Thales

Thales skal i første omgang tilby det Android-baserte produktet Touch Passenger Media Unit (TouchPMU). Dette er en enhet som passasjerene vil kunne bruke separat og til å kontrollere innholdet som vises på skjermen på seteryggen foran seg.

TouchPMU-enheten vil være utstyrt med 3,8 tommers kapasitiv flerberøringsskjerm med oppløsning på 480 x 800 piksler, samt en ARM Cortex-basert prosessor. Den skal kunne levere tilsvarende funksjonalitet som dagens kraftige mobiltelefoner, inkludert støtte for maskinvareakselerert 3D-grafikk. Støtte for Flash-innhold for avspilling av videoer loves på sikt.

I videoen vises det at TouchPMU-enheten kan brukes til å sette i gang avspillingen av en film på seteryggskjermen. Deretter kan bruken bruke enheten til å åpne andre applikasjoner eller spill samtidig som at filmen fortsatt avspilles.

Ifølge Runway Girl skal enheten kunne brukes til å kontrollere Thales' TopSeries i800 IFEC-system som skal ta i bruk av Qatar Airways i Boeing 787-fly innen utgangen av 2011. Tilsvarende fly som flyselskapet skal få levert i 2013, skal være basert på Thales' ikke navngitte 4G-plattform, som også skal være Android-basert. Denne plattformen skal formelt bli tilgjengelig på markedet i andre halvdel av 2012.

Panasonic Avionics kunngjorde under APEX-konferansen at selskapet er i ferd med å lage en egen markedsplass for IFEC-tilpassede (In-Flight Entertainment and Connectivity) applikasjoner. Markedsplassen, Panasonic Avionics App Store, utvikles i samarbeid med CoKinetic Systems.

Via markedsplassen vil utviklere kunne tilby sine applikasjoner og spill direkte til flyselskapene som bruker Android-baserte IFEC-enheter. Panasonic Avionics skriver i en pressemelding at markedsplassen vil være passordbeskyttet og gi flyselskapene tilgang til å se hvilke applikasjoner som er tilgjengelige, hvilke som er under utvikling, samt mulighet til å kontakte utviklerfellesskapet dersom de har ønsker om å få utviklet egne applikasjoner.

Ifølge Kris Stevens, administrerende direktør i CoKinetic, vil markedsplassen gjøre det mulig for utviklere å se sine ideer bli tilbudt flypassasjerer bare uker etter at de har blitt lansert.

I videoen viser representanter for Panasonic Avionics fram en prototype av en passasjerenhet basert på Android. Det fortelles at prototypen er utstyrt med en langt svakere prosessor enn den som vil bli brukt i det endelige produktet. Dette betyr at også tyngre applikasjoner og spill. Det fortelles også systemet åpner for at passasjerene kan velge mellom flere brukergrensesnitt, for eksempel et som er rettet mot barn.

– Vi beveger oss i denne retningen [og bruker Android] av samme årsak som at vi [i dag] bruker Linux istedenfor Windows. Disse sakene er åpne og relativt enkle å lage egne drivere til, sier administrerende direktør i Panasonic Avionics, Paul Margis, til Runway Girl.

Også Panasonic Avionics planlegger å komme med et Android-basert IFEC-system innen utgangen av 2011. Markedsplassen skal åpnes allerede i første kvartal neste år.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.