BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snart kommer Fleksnes til mobilen din

I løpet av mars går startskuddet for MMS, arvtageren til dagens tekstmeldinger. Her er NRKs planer for å servere Fleksnes og Åpen Post på din mobil:

14. feb. 2002 - 13:02

I løpet av mars går startskuddet for MMS, en ny type avansert tekstmelding som kan spille av video-animasjoner, stillbilder, lyd og tekst i en og samme melding. Telenor har allerede åpnet sitt nettverk og står klar, det er Sony Ericsson det står på.

For Sony-Ericssons T68-telefon er den første telefonen som kan sende og motta MMS-meldinger. Men Sony Ericsson må først bli ferdig med programvaren.


- I løpet av mars vil T68-eier kunne levere inn sine telefoner og få dem oppgradert til MMS, forteller Mats Nivelius hos Sony Ericsson Norge til digi.no.

Ryktene sier at det er solgt godt over 10.000 T68-mobiler til tross for en prislapp på 4500-6000 kroner. Dette vil gi MMS-markedet et rask start. Både Telenor Mobil og Sony Ericsson peker ut NRK som en av de som ligger lengst fremme og satser tyngst på MMS.

Årsaken er ikke vanskelig å se.

- Vi sitter jo på både litt lyd, bilder og video. Mye av vårt innhold er også godt kjent og vi har derfor engasjert oss i MMS, forteller Bjarne Andre Myklebust, teknologisjef i utviklingsavdelingen i NRK Kringkaster, til digi.no.

Som eksempler på hva NRK ønsker å selge som videosnutter, bilder og lydfiler nevner Myklebust Åpen Post, Fleksnes og Kristoffer Schau.

- Våre arkiver er en utømmelig kilde. MMS er for NRK en ny mediekanal som vi kan bruke til å nå folk i farten på, sier han.

Men NRK ønsker ikke bare tettere kontakt med sine seere - det er muligheter for inntekter som driver MMS-planene. På spørsmål bekrefter Myklebust at MMS er svært attraktivt for NRK fordi det er en mulig stor inntektskilde. NRK som ellers bare har den faste lisensavgiften, sliter med underskudd og trygler for tiden Stortinget om penger til digitale TV-sendinger.

NRK ser for seg flere måter å selge innhold på.

- Vi satser på nyheter, sport og humor. En mulighet er at du bestiller nyhetsvarsling og får tilsendt bilder og lyd når det skjer noe viktig. En annen er at du kjøper mindre tidsavhengig innhold fra vår portal, for eksempel en videosnutt fra Åpen Post, sier utviklingsdirektøren.

Myklebust tror MMS-telefonene vil være dyre i år og at MMS først vil bli vanlig til neste år. Han vil ikke ut med hva NRK tror de kan tjene og omsette for, men han legger frem spådommer for totalmarkedet som tilsier en rakettvekst.

- I fjor ble det solgt SMS-innhold for 500 millioner kroner i Norge. Vi tror at omsetningen av MMS vil komme opp i 300 millioner kroner allerede 2003 og 600 millioner kroner i 2004, forteller Myklebust til digi.no.

Hva NRK vil kreve for sitt kjente innhold, vil ikke Myklebust antyde.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.