BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snart kommer kanskje kyberfabrikkene

Universiteter utvikler webbasert operativsystem for produksjon av varer.

Selv en minibedrift med bare én 3D-printer kan dekke behovet til potensielle kunder. Men det avhenger av at kundene på en enkel måte kan få vite om bedriften og hva bedriften kan tilby.
Selv en minibedrift med bare én 3D-printer kan dekke behovet til potensielle kunder. Men det avhenger av at kundene på en enkel måte kan få vite om bedriften og hva bedriften kan tilby. Bilde: Jeremy Keith via Flickr (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. okt. 2015 - 07:40

Internett har ført til at stadig flere oppgaver kan gjøres fra sofakroken eller skrivebordet. Man kan betale regninger, bestille mange typer varer og tjenester, lese avisen og levere selvangivelsen eller omsetningsrapporten, alt fra den samme mobile enheten eller pc-en.

Det er likevel mange sider ved dagliglivet eller virksomheter som ennå ikke har blitt særlig forenklet ved hjelp av internett-baserte tjenester, men som har potensial for å bli det.

Leste du denne? Morgendagens datamaskiner kan få optisk systemminne

Fabrikker på nett

Et slikt område er produksjonstjenester. Tenkt deg at du kan designe varer og bestille produksjon disse direkte ved hjelp av en applikasjon, som også gir bestilleren oversikt over hvem som kan produsere varen med de beste betingelsene, for eksempel ved hjelp av en 3D-printer.

I USA er 28 ulike universiteter i gang med 30 forskjellige prosjekter knyttet til utviklingen av en slik mulighet, med støtte fra amerikanske National Science Foundation (NSF).

Fakultetsansatte og studenter som er tilknyttet disse prosjektene, forsker på, utvikler og tester prototyper av helt nye, webbaserte operativsystemer, samt applikasjoner som kan kjøres på disse. Men det hele er foreløpig på et svært tidlig stadium.

– Selv om produksjonsbedrifter i stor grad bruker internett nå, sikter NSF mot å gi næring til en internett-basert forvandling som vil gjøre produksjonsverktøy og -kunnskap tilgjengelig for oppfinnere, entreprenører og alle som er klare til virkeliggjøre en innovativ idé, sier James Kurose, assisterende direktør for informatikk og informasjonsteknologi hos NSF, i en pressemelding.

Microsoft Research: Kan bevise at programvare er feilfri 

Kyberproduksjonssystemer

Ifølge NSF skal forskningsarbeidet universitetene gjør, bringe fram kyberproduksjonssystemer – som de kalles – som er sikre, pålitelig og som kan samhandle med hverandre, samtidig som at de er lett tilgjengelig via for eksempel effektive arkitekturer og protokoller.

– Forskningsgruppene skal blant lage applikasjoner for storskala-produsenter, også apper som støtter valg av produksjonsprosesser, mulighet til å finne fabrikker med passende fabrikasjonsmuligheter eller nøyaktig å kunne estimere kostnaden ved 3D-printing, skriver NSF i en pressemelding.

For selskaper eller enkeltpersoner skal forskningsgruppene lage applikasjoner som skal kunne forenkle design- og produksjonsjobben i forbindelse med en rekke varer. Som eksempler nevnes skreddersydde proteser og klær, avanserte komposittmaterialer, samt 3D-printet vev, legemidler, enheter i nanometer-størrelse og presisjonsoptikk.

Norsk prosjekt: Brukte dronefoto til å 3D-modellere historisk sted 

Som en nettbutikk for produksjon

– De nye verktøyene og kunnskapen fra disse prosjektene vil muliggjøre framveksten av webbaserte produksjonstjeneste på omtrent samme måte som internett-baserte tjenester har endret sektorene for finans, handel og personlige tjenester, skriver NSF.

Stiftelsen mener at de nevnte operativsystemene og appene kanskje spesielt vil kunne føre til nye forretningsmuligheter for småbedrifter som har spesialisert seg på å produsere visse typer produkter, mens noen større produsenter kanskje vil ta i bruk den app-baserte modellen for å gjøre fabrikkene mer pålitelige og effektive.

Pramod Khargonekar, assisterende direktør for teknologi i NSF, sier i en pressemelding at stiftelsen med dens investeringer i forskning innen kyberproduksjon ønsker å legge grunnlaget for kunnskap og verktøy som resulterer i at en internett-basert produksjonstjeneste-økonomi utvikler seg fra bunnen av.

Mer om bakgrunnen for NSFs investering i slike prosjekter, kan leses i dette invitasjonsbrevet.

Monitorering: Tusener av bier utstyrt med Intel-brikke på ryggen 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.