Snart kommer kontaktløse Visa-kort

Med det nye Visa-kortet med RFID-brikke, trenger man ikke lenger tenke på småbeløp til trikken.

Snart slipper man å tenke på å ha 22 kroner til trikken, eller ti kroner til kaffeautomaten. I år prøves nemlig teknologien med RFID-brikke i Visa-kort ut som skal erstatte typiske småbetalinger.

Informasjonssjef Thomas Midteide i Teller forteller til digi.no at Visa har jobbet fram en løsning som nå er tilgjengelig for bankene.

Teknologien har allerede vært tilgjengelig på det amerikanske markedet ett år, og har vært prøvd ut ved flere lokale steder.

    Les også:

Typiske bruksområder vil være der det er mye kø og høy krav til effektivitet, som for eksempel ved kollektivtrafikk.

Malaysia og Singapore har trolig kommet lengst, og har brukt teknologien fra 2004 med svært gode erfaringer.

I stedet for å dra kortet igjennom en terminal, vifter ganske enkelt brukeren med kortet. Kortet kan brukes innenfor en rekkevidde på fem centimeter fra bruker til mottakerens terminal.

For å hindre misbruk av kortet, er beløpsgrensen satt til 15 euro eller 121 norske kroner.

Det vil ikke være noen PIN-kode på kortet, som dermed vil være mer utsatt for misbruk hvis det blir stjålet. Men kortet kan på vanlig måte sperres for bruk.

Men det holder ikke bare at kortene utstyres med teknologien. De som mottar betalingen må også utstyre terminalene med teknologi for å kunne håndtere kortene.

Midteide anslår at Visa-kortet vil være ferdig utviklet i andre halvår av 2006, som vil passe som hånd i hanske for Oslo Sporveiers nye billettsystem.

Boksene for kontaktfri avlesing av billettene er allerede installert på mange busser og trikker, men løsningen er kraftig forsinket. Oslo sporveier skulle etter planen ha lansert sitt nye billettsystem allerede sommeren 2005. I fjor sommer ble ny tidsfrist satt til nyttår, men nå følger ytterligere utsettelser.