Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snart kommer SATA Express

Er forberedt for langt større SSD-hastigheter.

SATA Express-kontrollere skal støtte både dagens SATA-enheter og framtidige, PCIe-baserte lagringsenheter. Bærbare pc-er vil i tillegg kunne utstyres med støtte for lagringsenheter med formfaktoren M.2, som også kan utstyres med enten SATA- eller PCIe-baserte grensesnitt.
SATA Express-kontrollere skal støtte både dagens SATA-enheter og framtidige, PCIe-baserte lagringsenheter. Bærbare pc-er vil i tillegg kunne utstyres med støtte for lagringsenheter med formfaktoren M.2, som også kan utstyres med enten SATA- eller PCIe-baserte grensesnitt. Bilde: Paul Wassenberg, SATA-IO

Serial ATA International Organization (SATA-IO) vedtok i slutten av forrige uke en ny versjon av spesifikasjonen for lagringsgrensesnittet SATA (Serial Advance Technology Attachment), SATA Revision 3.2.

Den nye utgaven inkluderer flere store endringer, både når det gjelder kapasiteter og fysiske kontakter.

Dagens utgave av SATA støtter overføringshastigheter på inntil 6 gigabit per sekund. Fartsbegrensningen skyldes i stor grad den underliggende PCI Express-teknologien (PCIe). SATA benytter én «PCIe-kjørefil» («lane»), og en slik kjørefil har med PCIe 3.0 en kapasitet på 8 gigabit per sekund.

SATA Express

Med SATA Revision 3.2 introduseres SATA Express, som tar i bruk to PCIe 3.0-kjørefiler. Dessuten utnyttes PCIe-kapasiteten bedre, slik at den samlede hastigheten blir på 16 gigabit per sekund, det samme som 2 gigabyte per sekund.

Årsaken til at PCIe-kapasiteten utnyttes langt bedre, er at SATA Express i praksis gir direkte tilgang til PCIe, uten noe eget SATA link- eller transportlag. SATA-IO foreslår at SATA Express anses som et standardisering av PCIe som et grensesnitt for lagringsenheter på klientsiden.

Man skal kunne koble én PCIe-kabel eller to SATA-kabler til hver SATA Express-kontakt på hovedkortet.
Man skal kunne koble én PCIe-kabel eller to SATA-kabler til hver SATA Express-kontakt på hovedkortet.

Det mekaniske grensesnittet til SATA Express er delvis kompatibelt med dagens SATA-plugger. De nye vertskontaktene vil støtte opptil to SATA-porter eller opptil to PCIe-kjørefiler. Det er selve lagringsenheten som ved hjelp av ulike signaler vil fortelle verten om enheten er basert på SATA eller PCIe. Det betyr at dagens SATA-enheter kan kobles til SATA Express-kontakter, men PCIe-baserte SATA Express-enheter vil ikke uten videre kunne kobles til dagens SATA-kontakter.

SATA-utfordringen

Årsaken til SATA-IO har valgt å gå for SATA Express i stedet for å hastighetsøkningen for vanlig SATA til det neste naturlige stoppestedet, 12 gigabit per sekund, skyldes først og fremst tidspress. Behovet for et raskere grensesnitt kommer raskt som følge av stadig raskere SSD-er. Samtidig har det vist seg at en overgang fra 6 til 12 gigabit/s SATA ikke er noen liten oppgave. SATA-IO skriver her at hastighetsøkningen vil føre til betydelig økt kompleksitet i kontrolleren og det fysiske laget, og dermed økte kostnader. I tillegg har det vist seg av dagens mange kontakter og kabler, som fint støtter hastigheter på 6 gigabit per sekund, ikke kan levere 12 Gbit/s på en pålitelig måte.

En overgang til 12 Gbit/s ville dermed være temmelig stor, den også. Dessuten ville den ha krevd mer arbeid fra SATA-IOs side, og dermed blitt ferdig betydelig senere. Det foreligger for tiden ingen plan om å jobbe videre med dette.

En annen fordel med SATA Express er at kapasitet vil kunne økes når neste utgave av PCI Express, PCIe 4.0, blir klar. Ifølge SATA-IO skal hver PCIe 4.0-kjørefil støtte overføringshastigheter på inntil 16 gigabit, eller 2 gigabyte, per sekund – altså dobbelt så mye som med PCIe 3.0. En framtidig versjon av SATA Express vil dermed kunne støtte overføringshastigheter på 32 gigabit, eller fire gigabyte, per sekund.

SATA Revision 3.2 inkluderer også blant annet den kompakte formfaktoren M.2, som tidligere har vært kjent som NGFF (Next Generation Form Factor) og som er definert av PCI-SIG. Med støtte for M.2 i SATA-spesifikasjonen åpnes det for SATA-SSD-er med M.2-formfaktor, noe som ifølge SATA-IO er egnet for blant annet nettbrett og slanke, bærbare pc-er.

SSD fra Samsung med SATA-grensesnitt og M.2-formfaktor.
SSD fra Samsung med SATA-grensesnitt og M.2-formfaktor. Bilde: Samsung

Det er ventet at Intel vil komme støtte for SATA Express i brikkesettserien Intel 9 Series «Wildcat Point» i 2014.

    Les også: