FORBRUKERTEKNOLOGI

Snart kommer TV-er med OLED-skjerm

Sony skal begynne å selge TV-er med organisk LED-skjerm allerede i år. Dette vil gi tynnere TV-er med bedre bilde.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. apr. 2007 - 10:34

Dagens flate TV-er benytter primært LCD- eller plasma-teknologi. Men begge teknologiene har betydelige svakheter, selv om det jobbes hardt for å redusere disse.

Likevel er det mange som tror at nye teknologier i løpet av få år vil kunne erstatte LCD- og plasmateknologiene. Blant disse er OLED (Organic Light-Emitting Diode), en teknologi som til nå nesten utelukkende er blitt brukt i svært små skjermer, blant annet på mobiltelefoner og MP3-spillere.

Denne uken viser Sony fram flere OLED-TV-er i forbindelse med messen Display 2007 i Japan. I den forbindelse har selskapet bekreftet at det vil lansere en TV med 11-tommers OLED-skjerm i år. I første omgang skal TV-en kun selges i Japan.

Greier Sony å oppfylle disse løftene, tror analytikere at Sony vil få et forsprang på minst to år i forhold til konkurrenter som Toshiba og Matsushita-eide Panasonic. Dette skriver InfoWorld.

Blant fordelene til OLED er at teknologien i motsetning til LCD ikke avhengiger av bakgrunnsbelysning i skjermen. I stedet avgir materialet lys på egenhånd. Resultatet skal være høyere lysstyrke, høyere kontrastnivå og bedre fargegjengivelse enn med dagens teknologier.

- Man blir definitivt begeistret når du ser bildet, sier Sam Bhavnani, analytiker for Current Analysis, til InfoWorld.

I tillegg ventes det at produksjonskostnadene etter hvert vil bli lavere enn for dagens teknologier, fordi det benyttes færre komponenter. Dessuten skal skjermene være langt tynnere og lettere. Under Display 2007 viser Sony blant annet fram en 11-tommers modell som bare er 3 millimeter tykk.

Analytikerne venter ikke at OLED-skjermene vil bli like billige som LCD- og plasma-skjermer på flere år. Og når denne tiden nærmer seg, kan man også forvente at prisen på dagens teknologier vil reduseres betydelig.

Dessuten er det også utfordringer knyttet til størrelsen. Bhavnani mener Sony ikke vil kunne lage en 25-tommers OLED-skjerm før i 2009 eller 2010, noe som anses som en minimumsstørrelse for å kunne konkurrere i dagens marked. På lang sikt - 10 til 15 år, mener han derimot at OLED har stort potensial til å bli den vanligste TV-teknologien.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.