Snart kommer walkie-talkie-mobilene

I USA bruker mange sin mobiler som en svært billige walkie-talkie. Dette kommer til Europa allerede neste år - Nokia står allerede klar med en telefon.

I USA bruker mange sin mobiler som en svært billige walkie-talkie. Dette kommer til Europa allerede neste år - Nokia står allerede klar med en telefon.

Mobilen kan brukes til stadig mer og nye tjenester gleder både bruker og ikke minst mobilselskapene. Til neste år, mener analyseselskapet Gartner, vil en rekke mobilselskaper i Europa tilby walkie-talkie-funksjonalitet til sine kunder. Tjenesten vil la brukere snakke med en eller mange venner samtidig - til en potensielt lav pris.

Teknologien har vært i bruk i USA i flere år og har blitt en stor suksess for mobilselskapet Nextel. Tidligere i år lanserte selskapet Fast Mobile programvare for både de amerikanske CDMA-nettverkene og GSM. Fast Mobile kaller teknologien FastChat, men den går også under betegnelsen PTT - push-to-talk, eller Push to Talk over Cellular - Poc, som Nokia kaller det.

    Les også:

Tjenesten fungerer i utgangspunktet som chat/instant-messaging-systemene vi kjenner fra PC. På mobilskjermen kan du legge inn kontakter/venner gjennom det tekstbasert navnet de har registert seg med - for eksempel PerOlsen eller SuperPer. På listen vil du så se hvem som er tilgjengelig. Du kan deretter velge å koble deg opp mot enn eller flere.

Talene blir gjort om til IP-pakker og transporteres over GRPS-delen av mobiltelefonen. I USA har du øyeblikkelig kontakt, mens GSM gir en ventetid på rundt to sekunder, forteller Gartners sjefsanalytiker på mobilbransjen, Jason Chapman til digi.no.

- Dette gjør at det ikke egner seg for politi og brannvesen. Mobilbransjen ser for seg to målgrupper. Den viktigste er ungdommer, men også folk som jobber på byggeplasser eller andre grupper kan ha stor nytte av instant chat, påpeker Chapman.

I USA selger Motorola egne telefoner med walkie-talkie-knapper, men det er trolig ikke nødvendig. I USA tester mobilselskapet T-mobile ut instant chat-teknologien i sitt GSM-nett med en modifisert Nokia 3650-telefon. Den samme telefonen er avbildet på Fast Mobiles nettsider (se bildet). Her ser man tydelig chat-grensesnittet og listen over oppkoblede venner.

Sammen med Nokia jobber også Sony-Ericsson og Siemens med instant chat-funksjonalitet på sine telefoner. Dette røpet partene i februar i år
i en pressmelding.

- Trolig kan man legge dette inn i eksisterende modeller gjennom Java og bruke de vanlige knappene på telefon slik at man slipper å lage nye telefoner, mener Chapman. Nokias telefon ser det ikke i utgangspunktet ut som har fått nye knapper.

De første testene av instant chat foregår allerede i blant annet hos Radiolinja i Finland og i Jordan.

- 2003 blir teståret og vi lanseringer av slike tjenester i Europa i 2004, det er ikke langt frem, sier Gartner-analytikere til digi.no.

Det som gjenstår å se er hvor billig det blir å bruke instant chat. I USA har millioner av kunder det som en gratis-bonus på sine Nextel-abonnementer.

- Om dette blir noen suksess kommer an på prisen. Hvordan det skal prises - per minutt eller en viss tid per måned er opp til teleselskapene, sier Chapman.

En annen spennende tjenesten er den tekniske muligheten for å koble PCer med chat-program som MSN Messenger eller Yahoo Messenger opp mot mobilbrukere. Den eneste umiddelbare handikappet instant chat trolig vil få er at vennelisten din vil være begrenset til brukere av det samme teleselskap som du bruker.

Dette vil være en viktig driver for teleselskapene og deres lanserings-ivrighet. For instant chat gjør at prisen for å flytte og dermed miste vennelisten er høy. Det har Nextels tall vist.

Les mer om teknologien på Fastmobiles nettsider.

Til toppen