TELEKOM

Snart kuttes roaming-avgiftene på nytt

Men helt borte blir de ikke riktig ennå.

NYE KUTT: Fra i dag sørger EU-reguleringer for at det blir rimeligere å bruke mobiltelefonen i EØS-området.
NYE KUTT: Fra i dag sørger EU-reguleringer for at det blir rimeligere å bruke mobiltelefonen i EØS-området. Bilde: Colourbox via Newswire
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. des. 2015 - 13:49

Innen den 15. juni 2017 skal prisen for å bruke mobiltjenester som SMS og mobildata være den samme både innenlands og utenlands, så lenge man befinner seg i et EU- eller EØS-land. Avgiftene for gjesting, eller roaming, skal helt bort, krever EU.

Men allerede fra den 30. april 2016 kan det bli langt billigere å bruke mobilen i Europa. Denne uken kunngjorde EU-kommisjonen nye maksimumsgrenser på roamingsavgiftene.

– Roamingavgifter er økonomisk galskap 

Opptil 77 prosent reduksjon

Maksimalprisen på utgående samtaler reduseres fra 19 eurocent per minutt, til samme pris som innenlands pluss maksimalt 5 eurocent per minutt. I tillegg kommer eventuell merverdiavgift.

For innkommende samtaler til en mobilbruker som er i utlandet, reduseres minuttprisen fra 5 til 1,14 eurocent.

Prisen for å sende en SMS fra et annet europeisk land enn abonnementet hører hjemme i, reduseres fra maksimal 6 eurocent per melding, til innenlandsprisen pluss maksimalt 2 eurocent.

Også maksimalprisen for mobildata på tvers av EU- og EØS-land blir redusert, fra 20 eurocent til innenlandsprisen pluss opptil 5 eurocent.

Lang kamp

EU-kommisjonen begynte å granske de europeiske mobilprisene allerede i 1999. I løpet av de siste ti årene har kommisjonen satt stadig lavere tak på hvor høye roamingsavgiftene får være.

Hvor ille det kunne være, er denne artikkelen fra 2005 et eksempel på. Der oppgis det at det for eksempel kunne koste en polakk 40 kroner i minuttet å ringe hjem til Polen fra Malta.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.