Snart over for Framfab

Det svenske konsulentselskapet Framfab tapte nesten 2 milliarder svenske kroner før skatt i årets første kvartal. Dermed må selskapet ha inn 300 millioner kroner snart, ellers blir det konkurs. Kassen holder ikke engang til sommerferien.

Det svenske konsulentselskapet Framfab tapte nesten 2 milliarder svenske kroner før skatt i årets første kvartal. Dermed må selskapet ha inn 300 millioner kroner snart, ellers blir det konkurs. Kassen holder ikke engang til sommerferien.

Jonas Birgerssons storverk, Framfab, sliter alvorlig. Ingen visste hvor alvorlig det egentlig var før selskapets administrerende direktør Johan Wall slapp bomben fredag.

Nesten 2 milliarder kroner rant ut før skatt i første kvartal.

Et sjokkresultat som sendte aksjen ned svimlende 20 prosent, slik at selskapets aksjer til sammen er verd 420 millioner svenske kroner. På sitt beste var selskapet verd det samme som et stort nordisk industrikonsern: milliarder.

- Det er en meget, meget vanskelig situasjon, sier toppsjef Wall.

- Vi burde ha handlet raskere og dratt ned kostnadene enda mer enn i det første spareprogrammet i november i fjor. Jeg er lei meg for at vi ikke gjorde det, sier Wall, som nå tvinges til å igangsette det tredje spareprosjektet i rekken.

Nå får 550 ansatte sparken. Alle virksomheter som ikke har med konsulentdrift blir solgt, eller lagt ned. Kontorene i Bulgaria, Norge, Spania, Sveits og USA skal alle stenges.

Selskapet skal i oktober i år ha 16 kontorer og 900 ansatte. I oktober i fjor var de 3.000 fordelt på 60 kontorer.

Selskapet brenner mellom 70 og 75 millioner kroner i måneden, sier Johan Haeggman, finanssjef i Framfab til Dagens Industri.

Kassen i selskapet vil ikke holde med en slik burn-rate. Derfor er selskapet tvunget til å hente inn 300 millioner kroner. Selskapets børsverdi er i skrivende stund på 420 millioner kroner. Mer enn halvparten så mye som samlet markedsverdi må derfor hentes inn.

Hele styret forsvant fra selskapet denne helgen, og nyvalgt styreformann Sven Skarendahl, forteller til Dagens Industri at han allerede har satt selskapets investeringsbank Alfred Berg , på saken for å hente inn penger.

- Vi skal gå gjennom villkårene med Alfred Berg i løpet av helgen, sier Skarendahl til Dagens Industri.

Ved at styret takker for seg er også Jonas Birgersson nesten helt ute av selskapet, sammen med den kjente amerikanske fremtidsforskeren Paul Saffo. Birgersson jobber i dag med Framfab Labs, et selskap som skal ut av Framfab - selges eller legges ned.

Dermed er nederlaget for Birgersson absolutt: Selskapet han bygget opp er på vei til skiferetten, mens selskapet han jobber for enten blir solgt for en billig penge eller lagt ned.

- Johan Wall og Sven Skarendahl er rette personer til å endre utviklingen. Jeg er sikker på at Framfab Labs lever videre i en annen form, sier Jonas Birgersson i en kommentar til Dagens Industri.

Til toppen