Snart slutt for domenepirater

Det kan snart være slutt på tyverier av .com-navn. Det amerikanske senatet sa på fredag ja til en lov som straffer domenepirater med bøter på inntil 780.000 kroner.

Det kan snart være slutt på tyverier av .com-navn. Det amerikanske senatet sa på fredag ja til en lov som straffer domenepirater med bøter på inntil 780.000 kroner.

Hittil har det vært mulig å tjene penger på å registrere Internett-adresser med kjente bedrifts- og merkenavn for så å selge dem til deres rettmessige eier. Blant annet slet Telenor med at et Hongkong-selskap hadde registert telenor.com. Slike problemet kan det snart være slutt på.

På fredag godkjente det amerikanske senatet et lovforslag som kan gi domenepirater en bot på inntil 100.000 dollar dersom de registerer merkenavn, personnavn eller bedriftsnavn som de ikke selv eier, skriver amerikanske medier. Dette rammer også Internett-operatører som satser på at folk taster feil og skriver dosney i stedet for disney, skriver Cnet.

Loven gjør det også mulig å skaffe seg kontroll over egne navn og merkenavn selv om man ikke klarer å spore opp vedkommende som har registert navnet. Stråselskaper og falske navn gjør det ofte vanskelig å spore opp og føre en sak.

Loven Senatet sa ja til er en utvannet versjon av det første forslaget som ble lagt frem - den vedtatte versjonen rammer ikke personer som oppretter protestsider under navn som www.disneysucks.com. Skillet går mellom hensikt om å tjene penger eller ikke.

Når loven trer i kraft, må kongressen også si ja. Det er foreløpig ikke satt noen dato for når Kongressen skal behandle den nye loven, men den regnes som lite kontroversiell i så vel republikanske som demokratiske kretser.

Til toppen