BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snart slutt for Java i Chrome

Google teller ned til at plugin-støtten skrus av.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. nov. 2014 - 08:58

Google skal nå begynne å gjøre alvor av en plan selskapet kunngjorde allerede i september i fjor, nemlig å fjerne støtten for tradisjonelle plugins i nettleseren. Dette betyr at plugins som Java, Silverlight, Quicktime og Google Talk ikke lenger vil kunne brukes i nettleseren. Dette er noe av bakgrunnen til at BankID har fortet seg med å lage en Java-fri løsning.

I september i fjor ble det sagt at hele støtten for den aktuelle plugin-teknologien, NPAPI, som ble innført med Netscape 2.0 i 1996, skulle fjernes helt innen utgangen av 2014. Denne planen har blitt noe forskjøvet.

I løpet av 2014 har Google gjort det gradvis vanskeligere for brukerne å kjøre plugins på sider som ber om dette. I dag blokkeres alle plugins som ikke står på en egen hviteliste. Brukeren kan dog åpne for at andre plugins kjøres via et ikon som vises i adressefeltet når en plugins blokkeres.

I januar 2015 fjernes også hvitelisten. Det vil si at alle plugins vil blokkeres, med mindre brukeren åpner opp for kjøring på hvert enkelt nettsted hvor dette er aktuelt.

Stadig vanskeligere

Tre måneder senere, i april, vil hele NPAPI-støtten deaktiveres i Chrome som standard. Det betyr at ikke at støtten har blitt fjernet fra nettleseren. Men brukere som fortsatt avhenger av den, må skru den på via denne siden: chrome://flags/#enable-npapi. I bedrifter kan dette administreres fra sentralt hold.

I september 2015 vil det ikke lenger være mulig å aktivere NPAPI-støtten i Chrome, og dermed vil ikke denne typen plugins kunne brukes sammen med Googles nettleser.

Men Google vil fortsatt støtte de pluginene som følger med nettleseren, altså Adobe Flash Player og Googles egne plugins, altså Chrome PDF Viewer og Native Client.

Det er flere årsaker til at Google fjerner NPAPI-støtten fra Chrome, men forbedret sikkerhet, fart og stabilitet, samt mindre kompleks kode, er de viktigste. Stadig mer av den funksjonaliteten som bare plugins har kunnet gi webapplikasjoner, er i dag mulig med åpne, standardiserte webteknologier.

Redusert bruk

Bruken av NPAPI-plugins i Chrome har allerede blitt kraftig redusert allerede, siden september i fjor. For eksempel var det bare 3,7 prosent av Chrome-brukerne som startet opp Java i nettleseren minst én gang i oktober. I september i fjor var andelen på 8,9 prosent. Silverlight er den mest brukte av disse pluginene. Den månedlige bruksandelen har blitt redusert fra 15 til 11 prosent. En oversikt over disse tallene finnes på denne siden.

Selv om Chrome ikke er den mest brukte nettleseren på markedet, er den likevel såpass utbredt at nettsteder er nødt til å forholde seg til at den aktiverte støtten for de nevnte pluginene vil forsvinne fra Chrome innen en håndfull måneder. Da må alternative løsninger være på plass.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.