TELEKOM

Snart tomt for IPv4-adresser

Forvaltningsmyndigheter mener situasjonen begynner å bli kritisk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. jan. 2010 - 11:09

Mer enn nitti prosent av IPv4-adressene som er tilgjengelige for regional tildeling, har nå blitt delt ut.

Number Resource Organization (NRO), den offisielle representanten for de fem regionale Internett-registrene (RIR - Regional Internet Registry) som fører tilsyn med alle de Internett-relaterte nummerressursene, mener at den beskjedne resten av gjenstående adresser markerer et kritisk punkt i tømmingen av IPv4-adresser, noe som til syvende og sist vil kunne påvirke den framtidige nettverksdriften til virksomheter over hele verden.

- Dette er en sentral milepæl i veksten og utviklingen av det globale Internett. Når mindre enn 10 prosent av det totale adresserommet til IPv4 fortsatt er tilgjengelig for allokering til RIR-ene, er det nødvendig at Internett-fellesskapet gjør veloverveide og besluttsomme tiltak for å sikre en global opptakelse av IPv6, sier Axel Pawlik, formann for NRO, i en pressemelding.

IPv6 støtter langt flere adresser enn IPv4. Mye nyere nettverks- og IT-utstyr støtter allerede IPv6, men den nye utgaven av protokollen har i liten grad blitt tatt i bruk.

- De begrensede IPv4-adressenee vil ikke gi oss nok ressurser til å oppnå ambisjonene vi alle har for global Internett-aksess. Utrullingen av IPv6 er sentralt i infrastrukturutviklingen som vil gjøre det mulig for nettverk å støtte milliarder av mennesker og enheter som vil koble seg til i de kommende årene, sier Pawlik.

NRO vil framover oppfordre alle Internett-interessenter til å fullbyrde sine roller i IPv6-opptakelsen. Organisasjonen vil blant annet sette fokus på bransjen som leverer tjenester og plattformer, blant annet webhoteller og leverandører av program- og maskinvare.

NRO mener dessuten at statlige myndigheter bør brøyte vei ved å gjøre sitt eget innhold og tjenester tilgjengelig via IPv6, samt å oppfordre til utrulling av IPv6 i sine respektive land. Myndighetenes anskaffelsesregler er kritiske på dette tidspunktet, mener NRO.

I tillegg ønsker NRO at både organisasjoner og individuelle sluttbrukere ber om at alle tjenestene de mottar fra blant annet Internett-leverandører er klare til å ta i bruk IPv6. Dette for å bygge opp etterspørselen og å sikre konkurransebasert tilgjengelighet for IPv6-tjenester i de kommende årene.

- Mange beslutningstakere innser ikke hvor mange enheter som krever IP-adresser, sier Raul Echeberria, sekretær i NRO, i en pressemelding. Han nevner blant annet mobiltelefoner, pc-er, servere og rutere.

- Antallet IPv4-adresser synker raskt, og hvis det globale Internett-fellesskapet ikke innser dette, vil det måtte møte alvorlige konsekvenser i nær framtid.

IP-adresser blir allokert av IANA (Internet Assigned Numbers Authority) på vegne av ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). IANA distribuerer IP-adresser til RIR-ene, som igjen tildeler dem til brukere i sine respektive regioner.

Også ICANN deler NROs bekymring.

Taller over ikke-allokerte IPv4-adresser per 20. januar 2010.
Taller over ikke-allokerte IPv4-adresser per 20. januar 2010.

- Tiden har kommet for Internett-fellesskapet å handle. For at det globale Internett skal vokste og ha fremgang uten begrensninger, må vi oppfordre til raskt spredning i bruken av IPv6, sier Rod Beckstrom, president og administrerende direktør i ICANN.

En teller som omtrentlig viser det gjenværende antallet IPv4-adresser, finnes på denne siden. Den beregner at beholdningen vil være brukt opp innen den 5. september 2011.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.