Snikstart for oppsetting av digitalt TV-nett

I morgen starter utbyggingen av det digitale TV-nettet, men NTV har dårlig tid, for Norge er en værhardt land.

1. juni skar regjeringen og kulturminister Trond Giske igjennom debatten - NTV, eid av NRK, Telenor og TV2, fikk som eneste søker tildelt konsesjon for å bygge et nytt, digitalt TV-nett i Norge.

Den tredjedelen av Norges befolkning som fortsatt får TV-sendinger over en antenne må derfor innen 2009 skaffe seg en dekoder.

NTV har brukt sommeren til å legge sine planer og i morgen starter utbyggingen - offisielt. Det er den store mast i Bjerkreim på sørvest-landet som er først ut. Med et helikopter skal masten i morgen få nytt antenne-utstyr.

Men NTV har egentlig tjuvstartet et annet sted først, forteller Anne Karin Augland

kommunikasjonsdirektør i NTV, til digi.no. Fordi det var så fint vær tidligere i august, skyndtet man seg og oppgraderte en mast som dekker Ålesund.

For NTV har dårlig tid, byggesesong er kort i Norge og enda kortere på landets fjelltopper.

- TV-mastene står på toppen av fjell og der kommer vinteren tidlig. Hvis det blåser eller utstyret har iset ned, må vi vente, så byggesesongen er kort, forteller Augland til digi.no.

Det er ikke fastlagt en eksakt tidplan for slukking av dagens analoge TV-sendinger, men hele overgangen skal være ferdig innen utgangen av 2009.

Til toppen