BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snipp, snapp, snute for Telenor Mobil?

Markedsforskerne i Forrester Research ser bare fem mobiltelefonoperatører igjen på det europeiske markedet om noen år. Telenor og Telia er ikke blant disse.

Ole-Andreas Krohn
5. jan. 2001 - 17:26

Ifølge en ny studie fra markedsforskningsselskapet Forrester Research B.V. (Europe) kommer det europeiske markedet for mobiltelefoni kun til å bestå av 5 selskaper i løpet av de neste 15 årene.

Selskapet mener T-Mobile, Vodafone-AirTouch Plc, Orange Plc. og Cellnet og muligens en til vil være blant de selskapene som overlever de enorme investeringene som skal betjenes. Analysen fra selskapet baserer seg på intervjuer med 26 av dagens europeiske mobiltelefonoperatører.

Hovedtesen er at størrelse blir avgjørende faktor i et marked med små marginer og svært høye kapitalkostnader. Ut av dansen ryker dermed selskaper som KPN Qwest, TelefonicaTelecom Italia og NTT DoCoMo. Fra 2007 vil disse selskapene møte økende tap fordi inntektene fra hver bruker ikke lenger vil fortsette å vokse.

I henhold til selskapets analytikere vil mindre markedsdominerende aktører i små land som Norge og Sverige måtte gå sammen med de større aktørene for å overleve. Dette betyr dermed at både Telenor og Telia er avhengig å komme inn i større konstellasjoner. Det finske selskapet Sonera har allerede i lengre tid vært til salgs.

Verst er imidlertid situasjonen for selskaper som er nye på markedet og sitter med UMTS-lisenser. Disse selskapene vil, ifølge Forrester, neppe overleve lenger enn år 2007 fordi kapitalkostnadene vil ta knekken på dem.

Fra 2003 forventer selskapet at operatørene vil ha problemer med å opprettholde inntektene og fra 2007 regner selskapet altså med direkte tap for disse virksomhetene.

Men det er håp i hengende snøre. Fra år 2012 regner Forrester med at markedet igjen vil begynne å ta seg opp for de aktørene som står igjen på vollen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.