Snipp, snapp, snute. WAP er ute

WAP vil i løpet av kort tid bli for det mobile Internett som gopher er for Internett i dag. Historie.

Dagens mobilnett - i hvert fall i den vestlige verden - er i stor grad basert på GSM-standarden. Dette gir en generell båndbredde på 9,6 kbit/s. Dette er godt nok for å foreta en telefonsamtale og til å sende en tekstmelding. Men for å overføre større datamengder, som for eksempel grafiske element på en begrenset tid, er ikke dette bra nok.

På samme måte satt vi foran datamaskinene våre for 7-8 år siden og surfet på det som da syntes som en knapp ressurs; båndbredde. Fram til sånn cirka 1994 ble problemene løst ved at vi brukte gopher, som kort fortalt var en tekstbasert nettleser, for å navigere i informasjonen som da var lagt tilgjengelig på Internett. Fordelen med gopher var at en nesten ikke trengte båndbredde for å laste ned fra Internett; innholdet var tekstbasert.

Gopher er på mange måter forløperen til dagens nettlesere som er bygd for å distribuere både tekst og grafiske bilder, java og andre programmer som gjør det mulig å se mer eller mindre levende bilder på Internett.

Teleselskapene har siden da lagt fiber og kabler så nesten alle gravemaskiner har gått varme, og slik at telenettet i dag skal kunne tåle de store trafikkmengdene som Internett betyr. Med alle dets grafiske elementer som krever mange kilobit per sekund for å la seg laste ned før du bruker opp alt som heter tålmodighet.

Vi snakker allerede i dag om at du i det minste bør ha noen og 50 kbit/s hastighet for å unngå å vente alt for lenge på nedlasting av en vanlig nettside, mens du bør opp i hundre eller noen og hundre kbit/s for å kunne få nytte av alt det som tilbys via Internett i dag.

_ _ _

Det mobile Internett er i dag som det mer tradisjonelle Internett var tidlig på 90-tallet. Svært begrenset med båndbredde og brukere. WAP (Wireless Application Protocoll) ble produsert i et samarbeid mellom mobiltelefonprodusenter og operatører for å utnytte den begrensede båndbredden på mobiltelefonene i form av en tekstbasert informasjonstjeneste. Eller en svært enkel form for Internett om en vil. Et tekstbasert Internett. Omtrent som gopher.

Allerede nå er mobiltelefonprodusenter som Nokia og Ericsson mest opptatt med fremtidens mobilnett, selv om de sier at de er dedikert til WAP. Fra 2002 skal en få tilgang på hastigheter på fra noen hundre kbit/s opp til 2 Mbit/s via mobiltelefonen basert på en mobilstandard som kalles for UMTS (Universal Mobile Telecommunications System).

Da snakker en om hastigheter som overgår det de fleste har tilgang til med dagens Internett: Med UMTS blir dette til og med gjort trådløst via mobiltelefonnettet.

Innholdsleverandørene til Internett, enten det er basert på fastnett og kobberkabler eller på mobilnett, vil neppe nøye seg med WAPs begrensede kapasitet og tekstgjengivelse når en skal produsere innhold til det mobile Internett. Da trengs båndbredde for å distribuere bilder og grafiske gjengivelser, og UMTS er svaret på dette behovet.

_ _ _

Ser en på de WAP-tjenestene som tilbys i dag, kan en føle seg svært unik. Det er nemlig neppe så mange andre som ser på de samme tjenestene samtidig. I Norge fins det toppen noen tusen potensielle brukere. For har du sett en WAP-telefon i virkeligheten? Nokia har lansert sin modell, og en WAP-kompatibel Communicator. Siemens har shippet sine WAP-telefoner til Norge som det første land i verden, Motorola har lansert en type uekte WAP-telefon, mens Ericsson jobber febrilsk med å lansere et produkt som har vært lovet lansert i markedet siden januar.

Og selv om Telenor Mobil, NetCom og Sense foruten de andre mobilselskapene som sier de vil eksistere i løpet av året, klarer å skape en hype rundt bruken av WAP-tjenester eventuelt i samarbeid med innholdsleverandører, kommer en ikke utenom begrensningen i båndbredde.

Enkelte tjenester krever rene entusiaster som brukere, og de er det som kjent ikke mange av på Internett. Der er nemlig brukerne flyktige som vinden. Og tilfredsstiller ikke tjenestene lysten der og da, ender WAP-telefonen som en snakkemaskin som bare er litt dyrere enn den en egentlig tenkte å kjøpe, hadde det ikke vært fordi en har lest en artikkel eller en annonse om at WAP er fremtiden.

_ _ _

Min spådom blir derfor at WAP i løpet av toppen to år vil bli for det mobile Internett som gopher er for Internett i dag.

På samme måte som da gopher ble erstattet av dagens nettlesere da teleselskapene gjorde båndbredde til et produkt for massemarkedet, tror jeg at WAP blir erstattet av helt vanlig mobilt Internett når båndbredden i mobilnettet kommer.

Til toppen