BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snittprisene på servere stiger igjen

Etter lang tid med stadig lavere snittpris, er trenden nå snudd. Kundene vil ha store servere.

29. mars 2007 - 10:59

Serverprisene har falt over lang tid. Teknologien blir stadig billigere og selv om det oppveies noe av at nyere og bedre teknologier stadig lanseres, har ikke det hindret snittprisen på servere fra å gå ned.

Det vil si, ikke før nå. Nye tall fra analyseselskapet IDC viser at snittprisen på servere steg med 5,2 prosent i fjorårets siste kvartal. Det gir håp til aktørene i det 55 milliarder dollar store globale markedet for servere.

Større servere gir gjerne en bedre margin for server-leverandørene, i tillegg til at de også koster mer. Det går litt utover volumet, men det er usikkert om hva det vil resultere i når omsetningen regnes sammen.

- Vi ser på dette som mer enn bare et tilfeldig avvik, sier Paul Miller, HPs sjef for markedsføring av servere og lagring, til Financial Times.

IDC er nøye med å påpeke at veksten kan være påvirket av sesongmessige svingninger, men Matt Eastwood, analytikeren som skrev rapporten, sier til Financial Times at trenden er ganske klar.

- Selskaper kjøper nå færre maskiner, men de er kraftigere utrustet, sier Eastwood, til Financial Times.

Tidligere har trenden gå mot stadig flere billige standardiserte maskiner, men mange av de utnyttet bare 15-20 prosent av sin ytelseskapasitet. Det gir mye tomgang som kunne vært utnyttet bedre.

Virtualiseringsprogramvare får mye av æren for at snittprisen er på vei opp igjen. Med slik programvare kan man kjøre flere operativsystemer paralellt på samme maskin og da blir det mindre behov for å kjøre mange mindre servere som håndterer hvert sitt system.

Den andre årsaken ligger i prosessorutviklingen. Etter at Intel og AMD kom med flerkjernede prosessorer, ble det mer attraktivt å kjøre systemene på færre maskiner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.