BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snow Software: Lite firma med kraftig verktøy

Snow Software AS utvikler nettverksverktøy for de store bedriftene. Programmeringen foregår like gjerne i et uthus i Telemark som på kontorer midt i Oslo sentrum.

Liv T. Mytting
5. feb. 1998 - 11:14

Snow Software har spesialisert seg på styringsverktøy for nettverksmaskiner som kjører Windows. Det ferdigutviklede verktøyet har fått navnet Snow Suite og var i år meldt på til Rosings kreativitetspris.

Selskapet ble stiftet i oktober 1996, men hadde allerede vært på planleggingsstadiet i ett år. Snow Software sprang ut fra konsulentselskapet NettSpesialisten AS og var operativt fra 1 januar 1997. Bakgrunnen for å opprette et eget selskap, var utviklingen av Snow. Daglig leder Pål Gundersen tok med seg produktsjefen Lars Olaussen og kildekoden til programmet inn i det nye selskapet. På denne måten ble programutviklingen skilt ut fra konsulentvirksomheten i NettSpesialisten, mens eierne er de samme.

- Nettspesialisten er nå vår forhandler for Rogaland, sier daglig leder Pål Gundersen i Snow Software AS til digi.no. Forhandlernettet er bygget ut i de største byene i Norge, samt Stockholm. Kundelisten domineres av kjente store bedrifter og selskaper. Den største kunden i dag er svenske Telia.

- De har kjøpt hele programpakken og videreselger det til kommuner i Sverige, forteller Gundersen. Produkt sjef Lars Olaussen reiser i neste uke til Stockholm for å lære opp IT avdelingen i Stockholm Stad.

Firmaet har i dag fire ansatte. Kontorene befinner seg i Sandnes og Oslo, i tillegg til at alle fire har hjemmekontor. En av programutviklerne flyttet nettopp med seg hele kontoret hjem til uthuset Seljord i Telemark. - Det er ikke noe problem for oss å ha ansatte spredt over hele landet, sier Gundersen. Firmaet satser på å møtes jevnlig, ca. hver sjette uke. Denne helga ble møtet lagt til London.

Antall ansatte økes om kort tid til syv, blant annet med forsterkninger på markedsføringssiden. Dette har sammenheng med pene regnskapstall. Fra første dag har firmaet gått med overskudd. I 1997 hadde firmaet et resultat etter skatt på 1,4 millioner. Omsetningen var 5,4 millioner. Overskuddet gikk tilbake til bedriften, slik at aksjekapitalen ble oppjustert til 1 million kroner. - Som de sier på Jæren "Vi må tjene pengene før vi bruker dem", smiler Gundersen.

Nå konsentrerer firmaet seg om å selge produktet. Foruten kommuner og enkelte videregående skoler, er Snow Software involvert i prosjekter hos Statoil, Rikstrygdeverket, Elf Petroleum, Esso Norge og Philips Petroleum. Også større aviser som Aftenposten og Stavanger Aftenblad benytter seg av styringssystemet Snow har utviklet.

Det er flere grunner til at Snow har solgt programvare til store bedrifter og konserner i konkurranse med internasjonale pakkeløsninger. - For det første var Snow Suite ferdig utviklet for 32 bits operativsystemer før de store selskapene hadde ferdigstilt sine styringssystemer, sier Olaussen. - Og når de først ble ferdige, var de store og omfattende for å ta hensyn til alle mulige behov. - Vi har konsentrert oss om å utvikle de viktigste områdene, forklarer han. Både Olaussen og Gundersen trekker frem Telia som eksempel. - De hadde evaluert og vurdert alle andre løsninger på markedet og ikke funnet noen som var gode nok. - Til slutt måtte de rett og slett la oss presentere Snow Suite. Dette gjorde de selv om det brøt med deres politikk om å kun benytte store programvareselskaper, forteller Gundersen. Han legger til at det ikke alltid er like lett å være et lite firma i kampen om de store kundene. Større norske konserner tar seg ikke alltid tid til å høre på små bedrifters produktpresentasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.