JUSS OG SAMFUNN

Snowden (29) er NSA-kilden

– Du vil ikke tro hvilke muligheter de har, sier varsleren.

29 år gamle Edward Snowden står frem som personen som lekket hemmelige opplysninger om spionprogrammet til NSA.
29 år gamle Edward Snowden står frem som personen som lekket hemmelige opplysninger om spionprogrammet til NSA. Bilde: The Guardian/All Over Press
10. juni 2013 - 08:04

– NSA (National Security Agency) har bygget en infrastruktur så massiv at de kan avskjære omtrent alt. Med denne evnen blir mesteparten av all menneskelig kommunikasjon slukt helt automatisk.

Edward Snowden (29) er mannen som hevder dette i et nøye planlagt intervju søndag kveld i The Guardian, der han etter eget ønske står fram som varsleren.

Les og se intervjuet med ham i den britiske avisen her.

Søker tilflukt i Hong Kong

I flere uker har han gjemt seg på et hotellrom i Hong Kong, etter å ha lekket dokumenter som avslørte eksistensen av det topphemmelige globale spionprogrammet PRISM, som angivelig gir amerikansk etterretning direkte adgang til serverne til blant annet Facebook, Google, Microsoft, Yahoo og Apple. Selskapene avviser dette.

Snowden har jobbet for etterretningstjenesten CIA i flere år. Senere for ulike private underleverandører av NSA, etaten som lenge var så hemmelig at den på folkemunne har fått betegnelsen «No Such Agency».

Det inkluderer sist IT-selskapet Booz Allen Hamilton på Hawaii, der 29-åringen sier han har levd et behagelig liv med en årslønn tilsvarende 1,2 millioner kroner, familie og en kjæreste han elsker.

Om grunnen til at han er villig til å ofre alt dette, sier han at han ikke med god samvittighet kan la amerikanske myndigheter lyve og ødelegge folks privatliv, friheten på Internett og grunnleggende menneskerettigheter.

– Jeg vil ikke leve i et samfunn som gjør slike ting. Jeg vil ikke leve i en verden der alt jeg gjør og sier blir overvåket og lagret.

Sjokkert arbeidsgiver

Booz Allen Hamilton bekrefter i en uttalelse søndag kveld arbeidsforholdet. Firmaet sier de er sjokkert over nyhetsrapportene, men at vedkommende har jobbet for dem i mindre enn tre måneder.

Det er svært tette bånd mellom selskapet og amerikansk etterretning. Avsløringen om at Snowden har jobbet for dem er kanskje mest pinlig for Mike McConnell, ifølge New York Times.

McConnell, med fortid som viseadmiral i den amerikanske marinen, er tidligere NSA-direktør. Han har også vært leder for National Intelligence, et annet av USAs 16 etterretningsetater. Fra 2011 har han vært nestleder i styret for Booz Allen Hamilton.

– Du er aldri trygg

– USA hacker alle overalt i verden. Vi liker å late som om det er en forskjell mellom oss og de andre, men vi er til stede i nesten alle land. Dette er land vi ikke er i krig med, hevder Snowden.

Videre tegner han et dystert bilde for de som måtte tro at det er mulig å ta forholdsregler mot statlig etterretning.

– Du vil ikke tro hva som er mulig. Evnene deres har et omfang som er skremmende. Vi kan plante kode på maskinen din. Straks du kobler deg til nettet kan jeg identifisere deg. Du er aldri trygg uansett hvilken beskyttelse du legger inn, sier han.

«Ingenting godt», svarer 29-åringen på spørsmål om hvilken skjebne han nå tror han står overfor.

«Svært alvorlig»

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

digi.no intervjuet fredag direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet om saken. Han reagerte med stor uro på opplysningene om at amerikansk etterretning angivelig kan avlytte så og si all kommunikasjon på nettets største tjenester.

– Nå får vi først se hva dette er, men det ser ut til å være svært alvorlig. Hvis det er riktig at amerikanske myndigheter har slik tilgang til kundedata, uten at Facebook, Google og de andre har visst om det, så er det et veldig alvorlig tillitsbrudd. Både blant selskapene det gjelder og amerikanske myndigheter, men selvsagt er det også svært alvorlig for de som har vært overvåket, sier Thon.

Les hele intervjuet med tilsynsdirektøren her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.