EDWARD SNOWDEN

Snowden holdt juletale til britene

– Et barn som fødes i dag, kommer aldri til å vite hva privatliv er, advarte varsleren.

Den britiske TV-kanalen Channel 4 inviterte Edward Snowden til å holde en alternativ juletale til det britiske folk fra et hemmelig sted i Moskva. Snowden lever i den russiske hovedstaden på flukt fra blant annet amerikansk etterretning.
Den britiske TV-kanalen Channel 4 inviterte Edward Snowden til å holde en alternativ juletale til det britiske folk fra et hemmelig sted i Moskva. Snowden lever i den russiske hovedstaden på flukt fra blant annet amerikansk etterretning. Bilde: Barton Gellman/Getty Images/All Over Press
27. des. 2013 - 08:16

London (NTB-AFP-Reuters): Den amerikanske varsleren Edward Snowden advarer mot en utvikling mot et samfunn hvor folk mister muligheten til å ha et privatliv.

– Et barn som fødes i dag, kommer aldri til å vite hva privatliv er, sa Snowden i en tale til britene 1. juledag.

Han var blitt invitert av den britiske TV-stasjonen Channel 4, som de siste 20 årene har latt en aktuell person holde en juletale som et alternativ til dronningens TV-sendte tale. Snowdons tale er tatt opp i Russland og filmet av regissøren Laura Poitras.

– Hei, og god jul! Det er en ære å få snakke med deg og din familie i år. Nylig fikk vi vite at våre regjeringer samarbeider for å skape et system av verdensomspennende masseovervåking som vil se alt vi gjør, innledet Snowden, og refererte til George Orwells dystopiske roman «1984».

– Orwell advarte oss mot farene knyttet til slik informasjon. Vi har nå sensorer i lommene våre som sporer oss hvor enn vi går. Tenk på hva det betyr for privatlivet til en vanlig person.

Hele julehilsenen kan du se her.

– Barn som fødes i dag, vil ikke vite hva det betyr å ha private stunder for seg selv, en uregistrert, ikke-analysert tanke. Og dette er et problem, fordi privatlivet betyr noe, privatlivet er det som gjør at vi kan fastslå hvem vi er og ønsker å være, sa Snowden.

Spionsiktede Edward Snowden har lekket en stor mengde hemmelige dokumenter fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, hvor han tidligere jobbet. Han befinner seg nå i Russland, hvor han har fått midlertidig asyl. (©NTB)

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.