– Snowden kan bli USAs verste mareritt

Varsleren holder bevisst tilbake, ifølge The Guardian-journalist.

– Snowden kan bli USAs verste mareritt
NSA-varsler Edward Snowden (30) sitter fortsatt fast på flyplassen i Moskva. Bilde: The Guardian/All Over Press

Edward Snowden sitter på informasjon som kan vise seg å være svært belastende for USA, men han har valgt å ikke lekke opplysningene, ifølge journalisten som først skrev om lekkasjene.

Glenn Greenwald, som jobber for den britiske avisa The Guardian, hevder Snowden kun ønsket å varsle folk om at opplysninger de trodde var privat, blir utnyttet av amerikanske etterretningstjenester.

- Snowden har nok informasjon til å forårsake mer skade for den amerikanske regjeringen i løpet av bare ett enkelt minutt, enn noen annen person har kunnet i løpet av USAs historie. Men det er ikke hans hensikt, sier Greenwald i et intervju med den argentinske avisa La Nación.

Den tidligere etterretningsanalytikeren Edward Snowden er etterlyst av amerikanske myndigheter for spionasje. I juni sto han fram som kilden til omfattende lekkasjer om amerikansk overvåking av data- og teletrafikk.

«Forsikringspolise»

På spørsmål om hvorvidt Greenwald frykter at noen kan komme til å forsøke å drepe varsleren, svarer journalisten at «det er mulig», men at det vil ikke gagne noen.

- Snowden har allerede spredt tusenvis av dokumenter og sørget for at en rekke mennesker rundt om i verden har hele arkivet hans. Dersom noe skulle komme til å skje, vil de dokumentene bli offentliggjort. Det er hans forsikringspolise, sier journalisten som har en rekke saker basert på Snowdens lekkasjer.

30-åringens mål var å avdekke at folk verden over bruker programvare uten å vite at de blottlegger seg selv, og uten å bevisst å ha gitt sitt samtykke til det, ifølge Greenwald, som har tett nettkontakt med varsleren som har oppholdt seg i flere uker i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva.

- Den amerikanske regjeringen bør be på sine knær hver dag om at ingenting skjer med Snowden. Hvis noe skjer ham, så vil all informasjonen bli offentliggjort, og det kan bli deres verste mareritt, sier Greenwald videre.

Venter på asylsøknad

Snowden har blitt tilbudt politisk beskyttelse i flere latinamerikanske land, men han har vært strandet på flyplassen i Moskva i snart tre uker uten gyldige reisedokumenter.

Fredag kunngjorde Snowden at han vil gjøre et nytt forsøk på å søke midlertidig asyl i Russland. Russerne har gjort det klart at dersom 30-åringen skal ha noe håp om å få beskyttelse, så må han stanse lekkasjene. Snowden har sagt han vil etterfølge dette kravet, men søndag morgen hadde russerne ennå ikke mottatt noen asylsøknad..

Vil helst til Sør-Amerika

Ifølge Greenwald vil den tidligere NSA-medarbeideren helst reise til Venezuela, men det er ikke praktisk mulig nå som han er etterlyst av amerikanske myndigheter og er uten pass.

Russiske immigrasjonsmyndigheter sa lørdag at de ikke har mottatt noen asylsøknad fra Snowden. Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, sa lørdag at russiske myndigheter ikke er i kontakt med Snowden.

Det hvite hus advarte fredag Russland mot å gi Snowden en «propagandaplattform».

    Les også:

Les mer om: