Overvåkning

Snowden-lekkasje: – NSA kan avlytte og spore WiFi-signaler med satellitt

Søkelyset rettet mot enorm lyttestasjon i England.

Ved RAF Menwith Hill-stasjonen i England avlyttes en rekke former for trådløs kommunikasjon.
Ved RAF Menwith Hill-stasjonen i England avlyttes en rekke former for trådløs kommunikasjon. (Bilde: Nigel Roddis, Reuters)

Søkelyset rettet mot enorm lyttestasjon i England.

Til tross for at stadig mer data sendes over lange avstander med fiberkabler, er det fortsatt mye som overføres trådløst, enten med satellitter eller andre teknologier. I går kom avisen The Intercept med en omfattende artikkel som forteller om aktiviteten ved en av verdens største lyttestasjoner, RAF Menwith Hill, som ligger i Harrogate, nord i England. Stasjonen ble åpnet i 1960 og har hele tiden vært under amerikansk administrasjon.

Tidligere har anlegget vært omtalt i forbindelse med det amerikansk-britiske avlyttingssystemet Echelon.

Mye av informasjonen som gjengis i artikkelen, stammer fra mer enn 20 dokumenter som varsleren Edward Snowden har fått tak i. Samtlige dokumenter er nå offentliggjort via lenker nederst i The Intercept-artikkelen. 

Les også: Utvalg går inn for overvåking av all datatrafikk ut og inn av Norge

To hovedområder

Ifølge The Intercept er det særlig to former for signaletterretning Menwith Hill-stasjonen er i stand til å utføre. Den ene kalles for FORNSAT og innebærer avlytting av kommunikasjonen mellom andre lands satellitter.

Også den norske Etterretningstjenesten driver slik «innsamling fra utvalgte satellitter» fra flere av  etterretningsstasjonene i Norge.

Den andre hovedaktiviteten ved Menwith Hill kalles for OVERHEAD. Denne er kanskje mer oppsiktsvekkende, for den innebærer satellittbasert lokalisering og avlytting av trådløs informasjon på bakken, for eksempel mobilsamtaler og WiFi-trafikk. Dette gjøres ved hjelp av amerikanske satellitter som svever over utvalgte land.

Ifølge dokumentene som The Intercept viser til, er det gjennom en teknologi kalt Project SANDSTORM mulig for etterretningstjenestene som bruker Menwith Hill-anlegget – først og fremst NSA, og men også den britiske motparten, Government Communications Headquarters (GCHQ) – mulig å lokalisere WiFi-enheter med en nøyaktighet på under hundre meter, selv med svake signaler. 

I dokumentene nevnes flere eksempler på hvordan informasjonen har blitt brukt til å aksjonere mot mistenkte terrorister, blant annet i Jemen. 

Leste du denne? Dansk e-tjeneste etablerer hackerskole

Omstridt

The Intercept har i artikkelen også intervjuet personer som er kritiske til hemmeligholdet rundt RAF Menwith Hill-stasjonen og stiller spørsmål om virksomheten krenker både britisk lov og menneskerettighetene. RAF (Royal Air Force) hevder på sin side at oppgavene gjøres i henhold til blant annet Den europeiske menneskerettskonvensjon og den britiske Human Rights Act av 1998.

Les også: Ny Snowden-lekkasje bekrefter at lekket hackerverktøy tilhører NSA

Kommentarer (10)

Kommentarer (10)
Til toppen