JUSS OG SAMFUNN

Snowden sier han var spion «på alle nivåer»

Varsleren avslører nye detaljer i NBC-intervju.

STÅR FRAM SOM SPION: Edward Snowden sier han fikk opplæring som etterretningsagent «på alle nivåer», med jobber for både CIA og NSA i skjul utenlands. Dermed avviser han påstandene om at han bare var en sysadmin, analytiker eller «hacker» som president Barack Obama har kalt ham. Det er tv-kanalen NBC som har fått Snowden i tale i et sjeldent intervju.
STÅR FRAM SOM SPION: Edward Snowden sier han fikk opplæring som etterretningsagent «på alle nivåer», med jobber for både CIA og NSA i skjul utenlands. Dermed avviser han påstandene om at han bare var en sysadmin, analytiker eller «hacker» som president Barack Obama har kalt ham. Det er tv-kanalen NBC som har fått Snowden i tale i et sjeldent intervju. Bilde: Barton Gellman/Getty Images/All Over Press
28. mai 2014 - 08:19

Under sitt første tv-intervju siden han tok dekning i Russland forteller Edward Snowden (30) at han har fått fått opplæring som etterretningsagent «på alle nivåer», og at han jobbet som spion i utlandet.

Snowden beskriver seg selv som en teknisk ekspert, som jobbet undercover for både CIA og NSA. Han skal også ha forelest i kontraspionasje for Defense Intelligence Agency, en føderal etterretningsetat underlagt USAs forsvarsdepartement.

– Jeg er en teknisk ekspert, og jobber ikke med mennesker. Jeg rekrutterer ikke agenter. Det jeg gjør er å sørge for at IT-systemer fungerer for USA. Og det har jeg gjort på alle nivåer - helt fra det laveste nivå og hele veien til toppen.

Den spionsiktede 30-åringen tilbakeviser anklagene om at han kun har beskjeden erfaring innen etterretningsvirksomhet.

Etter at Snowden i fjor lekket topphemmelige dokumenter om NSAs spionprogrammer ble hans rolle sterkt nedtonet av amerikanske myndigheter, som betegnet han som systemadministrator. President Barack Obama har selv kalt ham «hacker».

– Jeg ble opplært som spion i den tradisjonelle betydningen av ordet idet jeg bodde og jobbet i hemmelighet i utlandet og lot som om jeg hadde en jobb jeg ikke hadde, og til og med fikk tildelt et navn som ikke var mitt, sier Snowden i et intervju med TV-kanalen NBC.

Det er første gang Snowden lar seg intervjue av en amerikansk nyhetskanal etter at han dro til Hongkong og fra et hotellrom avslørte at USA driver massiv overvåking av mobiltelefoner og nettrafikk verden over.

Ifølge NBC hadde han da lastet ned opptil 1,7 millioner topphemmelige dokumenter om amerikansk etterretning. Hvor mye av dette han delte med filmskaper Laura Pitras og journalistene Glenn Greenwald og Ewen MacAskill er uklart, men det har vært anslått 15-20.000 dokumenter.

Greenwald har senere sagt at Poitras og han selv er de eneste to personene som har fått adgang til alle lekkede dokumenter.

I dag oppholder Edward Snowden seg i Russland der han har fått midlertidig asyl.

Utdrag fra det sjeldne intervjuet med ham ble offentliggjort tirsdag, men hele intervjuet skulle først vises onsdag.

Angrer ikke

Snowden forlot skolen som 15-åring, og lekkasjene av mengder med hemmeligstemplede etterretningsdokumenter ble gjort tre måneder etter at han begynte å jobbe for konsulentselskapet Booz Allen Hamilton. Han var da utleid som systemadministrator ved NSAs operasjonssenter på Hawaii.

Snowden har det veldig godt med seg selv når det gjelder avgjørelsen om å lekke nasjonale etterretningsdokumenter, framholder journalisten Glenn Greenwald i en ny bok om Snowden-saken.

Greenwald er amerikaner, men jobbet for den britiske avisen Guardian da han i fjor sommer brakte Snowdens avsløringer ut i offentligheten.

(digi.no/NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.