JUSS OG SAMFUNN

Snowden tror ikke fredsprisen blir hans

– En klar outsider, sier SVs Bård Vegar Solhjell om varsleren.

Edward Snowden (31) er beæret over å bli nominert til fredprisen, men mener det er lite trolig at han vinner. NB! Bildet er fra en annen anledning, da den amerikanske varsleren snakket til Europaparlamentet i Strasbourg over videolink i våres.
Edward Snowden (31) er beæret over å bli nominert til fredprisen, men mener det er lite trolig at han vinner. NB! Bildet er fra en annen anledning, da den amerikanske varsleren snakket til Europaparlamentet i Strasbourg over videolink i våres. Bilde: action press/All Over Press
6. okt. 2014 - 08:04

Varsleren Edward Snowden (31) mener det er lite trolig at han får fredsprisen, men er svært beæret over å bli nominert.

Det kommer fram i en times videosamtale han nylig hadde med SVs Bård Vegar Solhjell. Det var Solhjell som sammen med partikollega Snorre Valen nominerte Snowden til Nobels fredspris.

– Så vidt jeg kjenner til har ikke noen andre skandinaviske politikere snakket med Snowden, så jeg setter veldig pris på det. Men grunnen til at han sa ja til meg var nok at han synes det var stort å bli nominert, sier Solhjell.

– Jeg takker deg

– Jeg er beæret over at noen i det hele tenkte på å nominere meg, spesielt en som deg, som representerer så mange. Dette handler ikke om meg, men om oss og de verdier vi representerer. Det handler om prinsipper og hvordan vi vil leve våre liv. Så alt jeg kan gjøre er å takke deg, sier Snowden blant annet i samtalen som NTB har fått en utskrift av.

Bård Vegard Solhjell (SV) fikk en sjelden videoprat med Edward Snowden, som han har vært med på å nominere til Nobels fredspris. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Bård Vegard Solhjell (SV) fikk en sjelden videoprat med Edward Snowden, som han har vært med på å nominere til Nobels fredspris. Bilde: Marius Jørgenrud

Solhjell forteller at han jobbet et halvt år med å få til møtet.

– Jeg kom i kontakt via folkene rundt Snowden, og fant ut at et fysisk møte var vanskelig. Så sa de ja til et videomøte, sier Solhjell.

Snowden er naturlig nok svært opptatt av egen sikkerhet, og å ikke kunne spores. Han er innvilget asyl i Russland, men USA ønsker ham pågrepet og utlevert. Snowden har jobbet for flere amerikanske etterretningsorganisasjoner og har avslørt hvordan USA driver massiv overvåking av telefon- og datatrafikk både i USA og utlandet.

Sikkerhetsbevisst

– Det var en omstendelig prosess å få til møtet, med krypterte eposter, egne maskiner og programmer, og møtetidspunkter som først ble avklart helt i sluttfasen. Det er åpenbart at Edward Snowden og de rundt ham er svært opptatt av sikkerhet, og det er jo svært naturlig, sier Solhjell til NTB.

I videosamtalen sitter Snowden med en nøytral bakgrunn slik at det ikke gis noe hint om hvor han befinner seg.

Selv sa Snowden dette om sin sikkerhet i samtalen med Solhjell:

– Jeg er ikke bekymret for min sikkerhet. Jeg gjør det jeg tror på, og da er jeg villig til å ta sjanser. Jeg vil aldri være helt trygg.

Klar outsider

Solhjell, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, sier Snowden gjorde et svært positivt inntrykk på ham.

– Han framsto som en veldig reflektert og engasjert person. Det var lærerikt å snakke med ham, sier Solhjell.

I samtalen spøker Snowden selv med at han nok ikke er en opplagt favoritt til fredsprisen.

– Vi må vel begge innse at det er lite trolig at nobelkomiteen støtter forslaget ditt, sier Snowden i samtalen.

Solhjell holder selv Snowden som en klar outsider, noe han også sa til ham.

– Bare én kan vinne. Like viktig er det å få bekreftet at det han har gjort, å varsle om overvåking, er et naturlig tema å bli nominert til fredsprisen for. Han blir sett på av mange som en god kandidat, sier Solhjell.

Han tok ikke opp med Snowden om han ville komme til Oslo dersom han skulle få fredsprisen.

– Det synes jeg ikke var naturlig. Det ble for hypotetisk, men personlig må jeg si at skulle han få prisen er det veldig viktig at Norge garanterer for hans trygghet når han er her, slik de har gjort med alle tidligere fredsprisvinnere, sier Solhjell.

Hvem som får årets fredspris blir kjent fredag 10. oktober. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.