Snowdens asyl er utløpt

Uklart hva Russland velger å gjøre med den spionsiktede varsleren.

Snowdens asyl er utløpt
Den spionsiktede amerikanske varsleren Edward Snowden (bildet) har søkt dekning på ukjent sted i Russland. Torsdag løp hans midlertidige oppholdstillatelse ut, men det er ikke kjent hva landets myndigheter velger å gjøre. Bilde: Barton Gellman/Getty Images/All Over Press

Moskva (NTB-AFP): At Edward Snowden er i Russland, vekker fortsatt sterke følelser i USA. Torsdag løp oppholdstillatelsen ut.

Russland har fortsatt til gode å komme med en uttalelse angående oppholdstillatelsen til den 31 år gamle amerikaneren, som nå har vært på russisk jord ett år. Men myndighetene har ikke utelukket å forlenge Snowdens asylsøknad.

Det vil i så fall være stikk i strid med USAs ønsker, som vil ha Snowden utlevert fordi den tidligere NSA-mannen forlot landet med store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter.

– Jeg ser ikke noe problem ved å forlenge det midlertidige asylet. Omstendighetene har ikke endret seg. Som før er Snowdens liv i fare, så migrasjonsmyndighetene har grunn til å forlenge hans status, sa Vladimir Volokh tidligere i måneden. Han leder kontoret som gir råd til myndighetene når det gjelder innvandring.

Snowden har holdt seg i skjul det siste året, men vakte oppsikt da han deltok på en spørretime med Russlands president Vladimir Putin på statlig TV i april. Snowdens advokat er fremdeles bekymret for sikkerheten hans.

– Hadde jeg kunne satt opp et møte med ham, så hadde jeg gjort det. Men det er fortsatt et sikkerhetsspørsmål, sier Anatolij Kutsjerena.

Snowden har også søkt asyl i Brasil. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: