FORSKNING

- Søk avlaster hjernen din

Google endrer behovet for hukommelse, ifølge ny forskning.

15. juli 2011 - 13:30

Hvordan påvirkes vi av Internett? Blir vi dummere eller smartere? Det er spørsmål som har vært oppe til debatt flere ganger tidligere, også i digi.no sine spalter.

Den amerikanske psykologen og forskeren Betsy Sparrow er en av de som har forsøkt å finne ut mer om dette.

I en artikkel Sparrow fikk publisert i det anerkjente tidsskriftet Science denne uken, har de funnet sterke holdepunkter for at folk har lettere for å huske informasjon de ikke kan få tilgang på via nettet.

Likeledes viser Sparrows og hennes kollegers forskning, at folk enklere husker hvordan de skal finne informasjonen på nettet, enn selve informasjonen.

- Etter oppfinnelsen av søkemotorene har vi reorganisert måten vi husker ting. Våre hjerner lener seg på Internett for hukommelse, på mange av de samme måtene som vi bruker hukommelsen til en venn, familiemedlem eller kollega. Vi husker mindre, men vet i stedet hvor informasjonen kan hentes, skriver Sparrow i en pressemelding Washington Post har omtalt.

I arbeidet med artikkelen «Google Effects on Memory: Consequences of Having Information at Our Fingertips» har forskerne gjennomført flere eksperimenter.

I ett av forsøkene ble 46 studenter ved Harvard stilt overfor en serie fleip- eller fakta-påstander av typen: «Strutsen har større øye enn hjerne». Deretter ble de forelagt ord i forskjellige farger. Når ordene var relatert til nettet, for eksempel Google eller Yahoo, så svarte studentene tregere. Dette skal ha indikert at de allerede tenkte på å finne svaret på nett.

Forskerne ga også 60 studenter 40 påstander og ba dem skrive disse inn på en PC. De som ble fortalt at informasjonen skulle lagres husket dårligere enn de som fikk beskjed om at den ville forsvinne.

- Det er ingen tvil om at vi endrer våre strategier for læring, sier psykolog og forsker Roddy Roediger ved Washington University til Science, referert av Washington Post.

- Hvorfor huske på noe jeg kan finne tilbake til? På en måte kan vi ved hjelp av Google og andre søkemotorer overgi noe behovet for hukommelse til maskiner, sier Roediger.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.