Søk etter ansikter på Internett

Infoseek Tyskland har lansert en søkemotor som klarer å kjenne igjen ansikter, og kan finne mange bilder av samme person på Internett.

Foreløpig lar Internett-søkemotorene deg lete i tekst og filnavn. Men det finnes teknologi som kan sammenligne og sortere bilder som ligner. Infoseek Tyskland har gått enda et skritt videre med en ny tjeneste som klarer å sammenligne en spesiell typer bilder som ellers er ganske like.

Den nye søkemotoren klarer med utgangspunkt i et bilde av for eksempel supermodellen Claudia Schiffer å finne mange andre bilder av modellen, skriver nyhetstjenesten Geek.com. Systemet, utviklet, av UC Berkeley og Universistet i Bonn, er kommersialisert av det tyske selskapet Cobion.

Systemet sorterer ut først hvilke bilder som har mennesker i seg, noe som gjør det mulig å søke på "Armani and people" for å få bilder av modeller med Armani-klær. Senere analyserer systemet ansikter etter faktorer som avstand mellom øynene, skriver Geek.com.

Foreløpig kan du ikke angi et bilde av en person selv og be søkemotoren finne andre bilder av denne personen. Infoseek har foreløpig bare laget samlinger av kjendiser. Men systemet er langt fra perfekt - kanskje fordi så mange bilder har lav oppløsning fungerer foreløpig ikke systemet så bra. Blar man i bildene av Claudia Schiffer blir det klart at systemet bryr seg like mye om filnavn som bildet. For det dukker svært raskt opp ganske mange damer som hverken er blonde eller er fotomodeller.

Til toppen