Søk ved hjelp av kameraet på mobilen

Microsoft har lagt ut en mobil-tjeneste som lar brukere søke ved å ta bilde av det de søker etter.

Søk ved hjelp av kameraet på mobilen

Microsoft har lagt ut en mobil-tjeneste som lar brukere søke ved å ta bilde av det de søker etter.

Ny programvare fra Microsofts forskningsavdeling skal la brukere søke på internett gjennom sin mobiltelefon.

Istedenfor at brukeren skal måtte skrive inn hva han er på jakt etter, kan han ta et bilde med det innebygde kameraet. Det sendes så opp til en av Microsofts servere, som prosesserer det gjennom et sett med avanserte algoritmer for å finne ut hva brukeren egentlig har tatt bilder av. Så gjør den et søk og returnerer svarene til mobilen.

Programvaren er foreløpig bare på prototype-stadiet. Den har fått arbeidsnavnet Lincoln, og Microsofts forskere håper at den skal gi mobile søk et stort løft.

- Vi ønsker hovedsaklig å koble objekter fra virkeligheten med web gjennom bruken av bilder. Lincoln er en måte å finne informasjon på internett gjennom bilder, istedenfor gjennom nøkkelord, sier Larry Zitnick, en av forskerne som jobber på prosjektet, til Techreview.

Et eksempel på hvordan teknologien kan brukes, er å ta bilde av en filmplakat eller et DVD-cover, for så å gjøre et søk. Da vil søkeresultatene inneholde opplysninger om den aktuelle filmen.

Programvaren sammenligner bildet som ble tatt med en forhåndsoppbygd database med bilder av aktuelle objekter, for eksempel DVD-covere. Disse databasene inneholder lenker til mer informasjon om den aktuelle filmen.

Det betyr at databasen må bli ganske omfattende før den gir reell nytteverdi. For å komme dit, har Microsoft forskerne åpnet for at de som ønsker å prøve ut systemet også kan laste opp covere med lenker til mer informasjon.

Styrken til Lincoln-løsningen skal ligge i at den er rask til å finne likheter mellom et bilde tatt med en mobiltelefon og et bilde i databasen. Algoritmen som analyserer bildene lager en signatur som beskriver de forskjellie pikslenes relative posisjonering i forhold til hverandre. Denne informasjonen lagres i tre funksjonsgrupper. Det kan for eksempel være informasjon om det berømte maleriet Mona Lisas smil, hake og nese. Når et bilde tas, lager algoritmen en signatur og sammenligner den med eksisterende signaturer. Det skal ifølge Microsoft gå mye raskere enn andre teknikker der flere elementer må sammenlignes.

Foreløpig ligger den største flaskehalsen i kommunikasjonen fra mobilen til serveren og i returen. Ifølge Techreview tar hele prosessen cirka 10 sekunder, og av det tar selve jobben i databasen et sekund. Resten av tiden går med til opp og nedlastning.

Per i dag inneholder databasen litt over 30.000 bilder, men Zitnick tror ikke ytelsen vil bli særlig redusert når databasen når opp i flere millioner bilder.

Programvaren kan lastes ned fra Microsoft og den skal fungere på mobiltelefoner som kjører enten Windows Mobile 5.0 eller Pocket PC.
Her kan interesserte gå for å prøve ut Lincoln-løsningen.

Til toppen