BEDRIFTSTEKNOLOGI

Søkegigant lanserer «Cocaine»

Russisk svar på Google App Engine i åpen kildekode.

Russiske Yandex hermer etter Google på en lang rekke områder. Bildet er fra selskapets hovedkvarter i Moskva.
Russiske Yandex hermer etter Google på en lang rekke områder. Bildet er fra selskapets hovedkvarter i Moskva. Bilde: ZUMA Press, Inc./Alamy/All Over Press
17. okt. 2013 - 10:33

Russlands største nettselskap Yandex har med nærmest kirurgisk presisjon kopiert en lang rekke av Googles tjenester.

I Russland er de større enn sin åpenbare amerikanske inspirasjonskilde, noe de også er i flere tidligere Sovjet-stater. Yandex er dessuten den eneste av utfordrerne til Google som kan vise til noen markedsandel av betydning i Europa, med rundt 10 prosent av søk.

Fra før tilbyr de egen Android-butikk, lagring i skyen, bildedeling, sosialt nettverk og lynmeldingstjeneste til betalingsplattform, nettleser og kartjeneste. De tilbyr til og med belønning til de som oppdager sårbarheter i programvaren deres.

Nå vil de også utfordre Google App Engine.

Pusher «cocaine»

Det russiske alternativet til Googles PaaS-nettskytjeneste (Platform as a Service), altså en tjeneste der kunder kan kjøre applikasjoner i skyen, er uten blygsel døpt «Cocaine».

Bak det kontroversielle navnevalget skjuler det seg nok en Google-inspirert rivaliserende tjeneste, denne gang skrevet og tilbudt helt fritt i åpen kildekode.

Plattformen er delt på GitHub. Ifølge utgiveren er dette et «automatisk skalerbart miljø for utrulling av web-applikasjoner». Det er lagt inn støtte for programmeringsspråk som C++, Python og JavaScript, mens Java og Racket skal støttes senere.

Cocaine (navnet blir om mulig enda mer kontroversielt når klienter ifølge dokumentasjonen blir omtalt som «cocaine dealer») er basert på et annet åpen kildekode-prosjekt kalt Docker for infrastruktur-virtualisering og såkalt app-isolering.

Den store forskjellen mellom Cocaine og App Engine er at sistnevnte er myntet på applikasjoner som kjører i Googles egen nettsky, skriver The Register. Yandex har ikke selv stablet på beina en slik infrastruktur som eget tilbud, så Cocaine tilbys som en måte å tilby PaaS på andres servere.

En egen Wiki er opprettet for ytterligere detaljer om produktet.

Yandex har for øvrig også en teknologiallianse med norske Opera Software, som får betalt for å drive trafikk fra sine nettlesere til søkemotoren. Russerne har også lisensiert Operas teknologi for komprimering og raskere surfing, til bruk i en egen nettleser basert på åpen kildekode-prosjektet Chromium.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.